Elokuun runot, ja muitakin

Syksyn runosato on kypsymässä, joten lienee paikallaan luoda pieni katsaus siihen mitä tulossa on. Juhani Ahvenjärven uusi runokokoelma Pärskeet (Teos) ilmestyy elokuusssa. Ahvenjärvi on minulle tuttu kaveri Tampereen vuosilta, olimme molemmat mukana Anarkoma-kirjoittajaryhmässä, jota veti runoilija Markku Toivonen.

Ahvenjärvi debytoi keväällä 1992 Jyrki Kiiskisen ja Kari Levolan toimittamassa antologiassa Ryhmä 92. Samana vuonna ilmestyi hänen esikoisteoksensa Hölkkä.  Ahvenjärvi on saanut Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon teoksistaan Yhä kiihtyvä tauko (2005), Ilmakuva osuu joka oksaan (2014) ja Maitovalas vatsa täynnä mandariineja (2018).

Elokuussa ilmestyy myös Pauliina Haasjoen teos Valenssi (Otava). Haasjoki tuli tutuksi Turussa, debytoimme molemmat Kari J. Kettulan, Tapani Kinnusen ja Kari Levolan toimittamassa antologiassa Reviiri. Uuden kirjallisuuden vuosikirja (1995).

Haasjoen ensimmäinen oma runokokoelma, Ikkunassa on huone, ilmestyi Nihil Interitin julkaisemana vuonna 1999. Hänen runoteoksensa Aallonmurtaja (2011) oli vuoden 2012 Runeberg-palkintoehdokkana. Vuonna 2014 Haasjoki sai Einari Vuorela -runopalkinnon teoksesta Hiukset (2013). Vuonna 2015 Haasjoki ja Peter Mickwitz saivat Kääntäjäkarhu-palkinnon suomenruotsalaisen Gunnar Björlingin teoksen Solgrönt (Auringonvihreä, 1933) suomennoksesta.

Haasjoen runoja on käännetty italiaksi, unkariksi, ruotsiksi, englanniksi, saksaksi, puolaksi ja viroksi. Hän on toiminut Osuuskunta Poesiassa ja Nuoren Voiman Liitossa.

Tässä kuussa ilmestyy myös Vilja-Tuulia Huotarisen Menettämisestä, säilyttämisestä (Siltala). Huotarinen veti yhdessä kirjailija Emma Puikkosen kanssa kirjoittajien Korkean paikan leiriä, jolla minäkin olin. Huotariselle on myönnetty Suomen Kirjailijaliiton Nuori Manner -palkinto 2007 ja Kalevi Jäntin palkinto 2009 teoksesta Iloisen lehmän runot.

Aiemmin tänä vuonna ilmestyneistä runoteoksista on syytä nostaa esiin ainakin Saila Susiluodon Akheron (Otava), joka Helsingin Sanomien arvostelijan Vesa Rantaman mukaan on runovuoden kärkiteoksia. Saila Susiluodon runoja on käänneety 15 kielelle ja hän on saanut Kalevi Jäntin palkinnon, Suomi-palkinnon ja Einari Vuorela -runopalkinnon. Minulle toistaiseksi läheisin hänen teoksistaan on Metropolis: merkintöjä kadonneesta kaupungista (2018).

Vesa Rantama kirjoittaa arvostelussaan Akheronista (HS 4.8.2024) näin: ”Tässä runossa rytminen silmänisku Eeva-Liisa Mannerille saa ajattelemaan, että nykyisistä runoilijoista Susiluoto lienee lähimpänä Mannerin henkeä – ja tasoa: ’Hän kävelee koivukujaa vihreä silkki liehuen, puut kumartavat, niistä pölisee lumi, jauho, lumi.'”

Tässä vielä muita elokuussa ilmestyviä kotimaisia runoteoksia:

Mirkka Auvinen: Chibu – kun silmäripsetkin putosivat / Käsite

Anna Aittomäki: Ruotokuvia / Aviador

Markku Kaskela: Peregrinus / Enostone

Timo Lappalainen: Turun kevät / Enostone

Arto Lappi: Eranto / Enostone

Paula Sankelo: Katoava jää / Warelia

Tuula Sipilä: tms. / Kulttuurivihkot

Ville K. Taipale: Merenneito nyrjäyttää nilkkansa / Momentum

Miia Toivio: Hukka tukka nukka / Teos

Jere Vartiainen: Etäisyys, leikki / Aviador

MikaLamminp
Vihreät
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen julkaissut teokset Talvimatka (runoja, Oppian 2022), Eila ja Ossi – Suomen kielen alkeisoppikirja (Gummerus 2010), Mies joka putosi jaloilleen (romaani, Oppian 2020) ja Siltoja – Opettajan koronapäiväkirja (Oppian 2021).

Kuvan otti Timo Jakonen (Turun Sanomat)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu