Kaksi suurta: Saariaho ja Saarikoski
Tänä vuonna menehtynyt Kaija Saariaho ehti juuri ennen kuolemaansa saada valmiiksi Verneri Pohjolalle omistetun trumpettikonserton, jonka ensiesitys kuullaan tänään. BBC Music Magazine kysyi yhteensä 174:ltä nykyiseltä taide- ja konserttimusiikin säveltäjältä, kuka on kaikkien aikojen merkittävin säveltäjä. Kukin vastanneista äänesti viittä eri säveltäjää.
Ykkössijalle nousi Johann Sebastian Bach, mutta viidenkymmenen parhaan joukosta löytyy myös kaksi suomalaista: Jean Sibelius sijalta 12 ja Kaija Saariaho sijalta 17. Saariaho (1952-023) on lisäksi listauksessa korkeimmalla oleva naispuolinen säveltäjä.
”Kaija Saariaho on yksi aikamme suuria säveltäjiä”, perusteli valintaansa islantilainen Anna Thorvaldsdottir. ”Lisäksi koen, että hänen musiikkinsa voimakas läsnäolo on vuosien varrella toiminut erityisen tärkeänä roolimallina nuoremmille sukupolville, ennen kaikkea nuorille naisille, jotka löytävät inspiraatiota ja rohkaisua tästä vastustamattomasta säveltäjästä.”
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006305445.html
Muita pohjoismaalaisia ei päässyt listalle lainkaan, ja naisiakin on vain kaksi: Saariaho ja 1100-luvulla elänyt Hildegard von Bingen. Heitä kuunnellessa muuten havaitsee helposti, että 900 vuoden ikäero on äkkiä ylitetty. Sekä Saariahon että von Bingenin teoksissa soi sama iätön, lähes kosminen maailmankaikkeuden klangi – kuten Bachillakin.
Kaija Saariaho on säveltänyt lauluja muun muassa Eino Leinon ja Pentti Saarikosken runoihin. Saariaho pitää Saarikosken runoa ”Jokaisella on tästä lähtien tämänsä” vaikuttavana ja moniulotteisena.
”Se on niin lopullinen. Alue-kokoelman muissa runoissa hän puhuu siitä, mitä näkee ikkunasta ja mikä sen näkymän rajaa. Olen kokenut tämän myös niin, että heillä on nyt tämä asunto, ja päätös olla siinä ja katsoa luonnon tuhoutumista on jotakin, mitä ei voi enää muuttaa. Fatalistinen asenne tuntuu liittyvän paitsi siihen, mitä ympäristössä tapahtuu, myös koko elämään.”
Saariaho pohtii säettä ”Sitä ei ole ruvettu paheksumaan / koska se on tullut mahdottomaksi”:
”Tähän tuntuu heijastuvan ajan henkinen ilmapiiri. Mitkä ovat ne asiat, jotka on hyväksytty ja on hyväksyttävä sellaisina kuin ne ovat?”
”Toisaalta runon loppu ’tämänsä josta hän pitää kiinni’ voi merkitä monia asioita. Ehkä siinä on individualismia: jokainen porhaltaa omaa rataansa. Tässä on jotain valtavan ankaraa.”
Saariahon mukaan ei ole sanottua, etteikö Saarikoskikin olisi voinut lähteä liikkeelle myötätunnon ajatuksesta.
”Alun säe on rikas, siihen ’tämään’ voi liittää paljon erilaisia määreitä.”
Saarikoski on ollut nuoresta asti Saariahon lempirunoilijoita. Säveltäjä arvelee kuulleensa aluksi Muksujen esittämiä lauluja ja etsineensä sitten niiden tekstejä kirjakauppojen ja kirjastojen runohyllyistä, ”niin kuin nuorena paljon tein”.
Saariahon sävellys sai minutkin tarttumaan uudelleen kokoelmaan Alue, joka oli aikanaan jäänyt jotenkin poliittisemman kokoelman Mitä tapahtuu todella? (1962) ja Tiarnia-sarjan (1977-1983) katveeseen.
Ensi viikolla Valamossa järjestetään suuri Saarikoski-seminaari, johon tulee puhumaan useita runouden asiantuntijoita, muun muassa lyyrikko ja kirjoittamisen opettaja Tommi Parkko. Hiljattain edesmenneen Miki Liukkosen piti alun perin tulla sinne myös.
Tuohon naapuriryhmän Saariaho-blogiin jotain jo tuhersin.
Saarikosken tuotannon – ja jopa henkilön kymmenien dokumenttien ja kaunokirjallisten tuotantojen kautta – väitän tuntevani lähes rivi riviltä.
Edellinen Saarikoski ”seminaari” johon osallistuin pidettiin muuten kulttiksella – tuossa kommarien pesäpaikassa – sisaren Sirkan ystävineen järjestämä iltama, muistaakseni noin vuosi Pentin kuoleman jälkeen, 1984.
Ehkä menen myös Heinäveden seminaariin – Uuden Valamon hautausmaalla olen vuosia sitten käynyt tervehtimässä ortodoksiristin alla makaavaa runoilijan tuhkamajaa. Hauta oli muuten koristeltu lähes meksikolaiseen tapaan kymmenillä muistoesineillä.
Ilmoita asiaton viesti
Jutussani oli virhe. Saarikoski-seminaari olikin jo tällä viikolla, tänään viimeistä päivää. Pahoitteluni.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä tuosta saadaan paikalla olleen raportti jotain kautta.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin Tommi Parkko on kertonut siitä Facebook-sivullaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olen hirveän huono FB:n seuraaja.
Ilmoita asiaton viesti
Kukaan ei voi olla hyvä kaikessa. 😁 Saarikoski ei tainnut olla kovin hyvä isä. Saariaho ei ehkä ollut kummoinenkaan kokki. En tiedä. Hänestä tehty elokuva tuli muuten juuri ensi-iltaan ja sai Helsingin Sanomissa peräti viisi tähteä. Turun Sanomat antoi vain kolme. Kari Salminen oli sitä mieltä että se ei elokuvana ole kummoinen vaikka Saariaho suurin nykysäveltäjä onkin. Mutta niinhän se aina taiteessa on: kaikki on tärkeää paitsi aihe.
Ilmoita asiaton viesti
Luulen että leffasta pitäminen viiden tähden verran edellyttää kiinnostusta kohteen henkilöön ja/tai musiikkiin.
Muistan kun The Beatles Let it Be tuli suomalaisiin elokuvateattereihin (olisko ollut 1972) niin kaikki koulukaverini sanoivat kuorossa: paskaa!
Minä olin epämuodikkaasti Beatles-fani jo tuolloin ja olin totaalisesti fasinoitunut ko. dokkari-leffaan.
Tuota Peter Jacksonin mammuttikoostetta alkup. nauhoista en ole nähnyt kuin muutamia pätkiä, dvd blue ray on hankinnassa.
Ilmoita asiaton viesti
Se on muuten jännä juttu että noin kymmenen vuotta huipulla oltuaan kaikki populaarimusiikki muuttuu paskaksi ja siitä kymmenen vuotta eteenpäin nousee klassikon asemaan tai unohtuu kokonaan. Beatlesin lisäksi näin on käynyt ainakin Abban, David Bowien ja Princen kohdalla.
Ilmoita asiaton viesti
Yhteistä kaikille em. luetelluille on kuitenkin huikean korkea musiikin laatu + omaperäisyys, vaikka vähän eri genreillä.
Laatu on aina evergreen ja ”klassista”, vaikka päivän muoti vaihtelee
Ilmoita asiaton viesti
Laadusta puheen ollen, Vesa Sirén kirjoitti hienosti arvostelussaan:
”Kaija Saariahon Graalin malja on täynnä ja tuo hänelle kuolemattomuuden suurena säveltäjänä.
Musiikin ihme toteutuu siinä, että tuo malja ei koskaan tyhjene. Siitä voi ammentaa esitys esitykseltä. Se voi rikastuttaa esittäjien ja kuuntelijoiden elämää sukupolvesta toiseen vuosisatojen ajan.
Sen tiesi yleisökin, joka osoitti suosiota seisaaltaan esittäjille, teokselle ja Kaija Saariahon koko elämäntyölle.
Kantaesitys Radion sinfoniaorkesterin ja kapellimestari Susanna Mälkin kanssa oli unohtumaton, ja mikä parasta, teos vain paranee lisäkuunteluista. Sen sain todeta palatessani seuraavana aamuna konsertin tallenteeseen Areenasta.
Ja vielä yksi bonus: myös itse esitykset tarkentuvat aina vielä kantaesityksen jälkeen.”
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000009808831.html?utm_source=facebook&utm_medium=toimitus-dlvr&fbclid=IwAR2hVHWKui_mS8AgdTKBWZgd_Lx93DHLvymXHQE28Viw3UWBMOEgV9eKssk
Ilmoita asiaton viesti