Litmasen kritisointi hurskasta teeskentelyä

Suomi ulos Fifasta, koska järjestö sallii ihmisoikeuksien poljennan myös Qatarin turnausjärjestelyjen prosessissa? Juuri näin Suomen tulee toimia, jos jalkapalloilijoiden kollektiivinen närkästyminen Qatarin kisajärjestelyjä ylistävästä Jari Litmasesta on muuta kuin hurskasta teeskentelyä.

Faktaa on se, että kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa, joka on jäsenmaidensa kattojärjestö, myönsi MM-kisat Qatarille liki vuosikymmen sitten. Päätöstä on sittemmin kritisoitu niin Qatarin surkean ihmisoikeustilanteen kuin ulkomaalaisten kisapaikkarakentajien heikkojen työolojen takia. Kukaan ei kuitenkaan ole jättänyt tavoittelematta paikkaansa lopputurnauksessa, vaikka turnauksen boikotointi olisi selvä viesti siitä missä raja menee.

Vuosikymmenten saatossa MM-kisat on pidetty monessa maassa, joissa samat ongelmat ovat olleet niinikään pohjamudassa, kuten Venäjällä, Brasiliassa ja Etelä-Afrikassa. Brasilia sai kisat jopa toistamiseen, vaikka sen koululaitos ja terveydenhuolto on kärsinyt suuresti rahavirtojen ohjaamisesta jalkapallopyhättöjen ylläpitoon ja rakentamiseen. Tämä ei kuitenkaan painanut kisaisännyyttä myönnettäessä.

Fifaan juurrutetun tavan mukaan ongelmat laukaistaan banaanipotkulla maton alle, sillä se ei avaa medialle edes itse tekemiensä kisapaikkajärjestelyjen selvitysten tuloksia. Faktaa on sekin, että Suomen jalkapallomaajoukkue on aktiivisesti tavoitellut paikkaa futismaailman auringossa urheilullisiin tavoitteisiin nojautuen ja Palloliittokin edustajapaikkoja Fifassa. Miksi sitten yksittäisen urheilijan, kuten Jari Litmasen, tulisi asettaa näkökulmansa toisin?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu