Vuoden parhaat kirjat

Lukeminen kannattaa aina — tästä kirjavinkkejä pukinkonttiin!

 

1. Masha Gessen – Venäjä vailla tulevaisuutta. Totalitarismin paluu (2017)

Venäjältä paennut, nykyinen yhdysvaltalaisen The New Yorker -lehden toimittaja Masha Gessen kirjoittaa Venäjän lähihistoriasta uskomattoman tarkkanäköisesti. Luin kirjaa matkalla läpi eteläisen Venäjän, joka lisäsi kirjaan ainutlaatuisen tunnelman. Rakastuin Mashan tyyliin vuolaasti.

Venäjän tulevaisuudelle Gessen ei anna suurta toivoa. Neuvostoliiton lähes seitsemänkymmentä vuotta kestänyt totalitaristinen hirmuvalta murhasi kolmekymmentä miljoonaa ihmistä jättäen Venäjän kansalaisiin traumaattiset ja avoimet syvät haavat. Neuvostoliiton romahdus ei tuonut maahan autuutta, vaan tuon epämääräisen ja epävarman tyhjiön on täyttänyt halu palata menneeseen. Nyt Vladimir Putin vastaa yksinvaltiaan tarmolla kansan konservatiivisiin arvoihin ja muistoihin ”paremmista ajoista”. Venäläiset surkuttelevat Neuvostoliiton romahdusta, sen talousjärjestelmän romuttumista, ja Krim, joka oli monen venäläisen ajatuksissa vain kaunis muisto, vuoden 2014 kaappaus toi sen jälleen kiinni emämaahansa, johon Krim venäläisten mielestä ikuisesti kuuluukin.

Suosittelen kirjaa lämmöllä jokaiselle, joka on kiinnostunut rakkaan naapurimaamme lähihistoriasta ja sen mahdollisesta tulevaisuudesta. Kirja oli ansaitusti Yhdysvalloissa vuoden 2017 tietokirja.

Masha Gessenistä puheen ollen, hänen ensimmäinen kirjansa Kasvoton mies on myös priimaa luettavaa Vladimir Putinin noususta Venäjän valtiaaksi. Eräässä kohtaa kirjassa Gessen kertoo pirun hyytävän tarinan Putinin ilmeisen pakonomaisesta himosta varastella tavaroita. Tarina olisi hauska, ellei kyseessä olisi mies, joka on Venäjän presidentti.

 

 

2. Timothy Snyder – The Road to Unfreedom (2018) (suomennos: Tie Epävapauteen, 2019)

Tämä aika, jota elämme, pakotti lukemaan useammankin kirjan aiheista, jotka liittyivät Venäjään, Yhdysvaltoihin, vastamedioihin ja sometrollailuun.

Timothy Snyder on yhdysvaltalainen historioitsija, joka puhuu yhtätoista eri Euroopan kieltä. YouTubessa on hienoja keskusteluita, kun hän vaihtaa kieltä aina tilanteen mukaan. Arvostan hänen tietämystään erityisesti Itä-Euroopan asioissa.

Snyderin kirja on vakava muistutus siitä, millaista sotaa mielistämme käydään. Se voi johtaa lopputulemaan, jota kukaan meistä ei halua. Kaikki, mihin olemme melko toimivassa liberaalissa demokratiassamme tottuneet voi hitaasti tai hyvinkin nopeasti murentua.

Vuodet 2011-2016 veivät poliittista kehitystä yhä ahdistavampaan suuntaan. Venäjän yhä syvenevä totalitarismi, Ukrainan sota, brexit ja Venäjän vaalivaikuttaminen, Trumpin valinta sekä populismin ja äärioikeiston nousu toimivat kirjassa mallikkaina esimerkkeinä. Snyder esittää Putinin yksinvaltaisen johtajuuden filosofian, joka pohjautuu 1900-luvun alkupuolen venäläiseen ajattelijaan Ivan Ilyiniin, jonka ajatukset olivat yhdistelmä sortoa, fasismia, nationalismia ja uskonnollista konservatismia.

The Road to Unfreedom on kirja, jonka lopetettuaan tulee tunne, että yrittääkö maailmankuulu historijoitsija jotenkin huiputtaa vai onko kaikki todella mennyt näin hulluksi? Mutta kun läntistä maailmaa katsoo, niin tilanne todella näyttää huolestuttavalta.

 

3. Daron Acemoglu & James A. Robinson – Why Nations Fail. The Origins of Power, Prosperity and Poverty (2012) (Suomennos maan parhaalta tietokirjojen kustantajalta, Terra Cognitalta, nimellä Miksi maat kaatuvat. Vallan, vaurauden ja varattomuuden synty).

 

Joihinkin maihin on ”lottovoitto syntyä” ja joistakin maista eräs presidentti puhuu ”persläpimaina” (…ja twitter-kansa pöyristyi!). Miksi maat ovat niin erilaisia? Miksi jossain maissa ihmisten hyvinvointi on suurempaa ja kärsimys vähäisempää kuin muualla ja miten tähän on tultu? Isolla pensselillä vedettyjä kaaria maailmanhistoriasta. Rakastan!

Jared Diamondin legendaarinen Tykit, taudit ja teräs -kirja antoi erilaisten yhteiskuntien muodostumiseen maantieteellisen näkökulman, kun taas Acemoglun ja Robinsonin kirjassa Why Nations Fail näkökulma on taloudellinen ja institutionaalinen. Ja se on vakuuttava! Kokonaisten kansojen hyvinvointi alkoi lisääntymään agraariyhteiskunnan hiipumisen jälkeen yhä globalisoituvan ja teollistuvan vapaan markkinatalouden nousun myötä. Toimiva järjestelmä nousee vapaan kansalaisyhteiskunnan ja valtion välisestä tasapainosta. Vapaat ja moniarvoiset instituutiot ovat olleet yhteiskuntien perusta ihmisten hyvinvoinnille ja vaurauden kasvulle.

 

4. Heikki Pursiainen – Paska Suomi (2017) & Olette kaikki väärässä (2019)

Otin tähän Pursiaisen molemmat kirjat, koska ne ovat aihepiiriensä osalta hyvin lähellä toisiaan. Pursiainen on minun mielestäni yksi mielenkiintoisimmista talousajattelijoista Suomessa. Hän kirjoittaa loogisesti, selkeästi ja tunteen palolla!

Suomi on maailman ykkösmaa monelta osin, mutta täällä on myös hyvin erikoisia piirteitä, joita valtio tekee. Ovatko kaikki kulttuurituet, joilla tuetaan oopperaa, teatteria ja liikuntaa tarpeellisia? Entä maataloustuet, yritystuet, YLE:n tuet tai monet muut yhteiskunnalliset tuet? Valtio tukee musiikkikiertueita, Tallinnan laivoja, puolueita, apteekki- ja rahamonopoleja ja satoja erilaisia seuroja alkaen kirkkokuoroista Suomi-Venäjä -seuraan. Kaikkiin näihin kuluu veronmaksajien rahaa MILJARDEJA euroja, eivätkä poliitikot vasemmistosta oikeistoon ole löytäneet purettavaa muusta kuin valtion perustehtävistä, kuten koulutuksesta. Onko niin, ettei yhteiskunnassa tapahtuisi ja tuotettaisi mitään, ellei valtio olisi sitä rahallisesti tukemassa? Ovatko ihmiset liiaksi tottuneet ilmaiseen rahaan, jota valtio auliisti jakaa? Pursiaisen mielestä valtion pitäisi antaa ihmisten ottaa vastuu itsestään ja elämästään. Hänen mielestään yhteiskunta olisi vapaampi, moniäänisempi ja vauraampi, ellei Suomen valtiolla olisi niin suuri rooli palveluiden tuottamisessa, jotka eivät kuulu valtion perustehtäviin.

Pursiainen kirjoittaa mielettömän hauskasti ja sarkastisesti, mutta myös selvästi tympääntyneenä suomalaiseen talousajatteluun. Näinä aikoina yksi ryhmä puhuu vahvasti talouskasvua vastaan, ja että nykymeno tuhoaa aivan kaiken. Itse toipuvana vihervasemmistolaisena ja sen hegemoniassa kasvaneelle tällainen ajattelu on ollut tuttua aina siitä lähtien, kun EN ollut kiinnostunut miten talous toimii. Vaikka en edelleenkään voi sanoa, että ymmärtäisin taloudesta tuon taivaallista, niin luojalle kiitos, olen jo vuosia sitte päässyt yli monenlaisista haitallisista ja jopa ihmisvihamielisistäkin ajattelumalleista. Jatkuvaan tietämättömyyteenkään kun en aina enää voi vedota. Suosittelen kirjaa lämmöllä kaikille heille, jotka haluavat avartaa näkökulmaansa myös perinteisen vasemmistolaisen talousajattelun toiselle puolelle ja vahvan valtion tukijoille.

 

Bonus!

Taika. Kenttäopas taikasienivalokuvaajille

Taikasieniä on ilmeisen vaikea maastosta löytää. Internetistäkin ladattava opus helpottaa tätäkin ahdistusta ja taikasienten valokuvaaminen voi todenteolla alkaa!:)

”Kohdatakseen Jumalan täytyy toisinaan hieman polvistua.”

mikkish

Helsinkiläistynyt pohjanmaan kasvatti ilman ääripäitä. Suurinta on vapaus.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu