Länsi-Uudenmaan Oligarkia

Espoon Kristillisdemokraatit
Espoon Liike Nyt

LEHDISTÖTIEDOTE
31.1.2022
JULKAISUVAPAA

Länsi-Uudenmaan politiikan pimeä päivä

Salainen kassakaappisopimus, pienten ryhmien kyykytystä, sanelupolitiikkaa ja paluu valtapolitiikan pimeyden ytimeen.

Näin voi kuvata Länsi-Uudenmaan aluevaltuuston luottamuspaikkaneuvotteluja, jotka käytiin maanantaina 31.1.2022. Vallan nuijaa heilutti vaalit voittanut kokoomus, joka ei keinoja kaihtanut osoittaakseen, missä valta juuri nyt istuu.
Neuvotteluissa kaivettiin esiin vanhojen puolueiden ja nyt myös nopeasti vanhojen tavoille oppineiden perussuomalaisten allekirjoittama salainen kassakaappisopimus, joka oli tehty syyskuussa 2021.

Sopimuksesta ei ollut kerrottu Kristillisdemokraateille, Liike Nytille eikä Valta kuuluu kansalle. Pienet puolueet haluttiin heivata ulos luottamushenkilöpaikoilta. Sopimuksen ydin oli, että paikat jaetaan huutojärjestyksellä, jossa suuret puolueet huutavat ensin kaikki avainpaikat. Tässä mallissa kaikki pienemmät puolueet saavat niin sanotusti rippeet jäljelle jäävistä paikoista, tai jäävät kokonaan ilman paikkoja. Lisäksi suurin puolue saa miehitettyä tärkeimmät paikat suhteellisesti paremmin, kuin mitä vaalitulos edellyttäisi.

Tämä on kaukana demokratiasta. Hyvänä esimerkkinä tästä on tarkastuslautakunnan paikkajako, jossa kokoomuksella on puheenjohtajuus ja viisi paikkaa ja muilla aluehallituksen puolueilla loput paikat. Se on täysin tarkastuslautakunnan tarkoitusta ja tarkastuslautakunnasta säädetyn lain hengen vastainen, jossa tarkastuslautakunnan tehtävä on valvoa, että valtuuston asettamat tavoitteet toteutuvat. Vai uskooko kukaan, että kokoomuksen johtamaa toimintaa käy arvostelemaan ja kritisoimaan väärästä toiminnasta kokoomuslainen tarkastuslautakunta. Kyllä siinä on pukki kaalimaan vartijana. Käytännössä tässä tulee olemaan merkittävänä ongelmana myös se, että aluevaltuusto saattaa jäädä pelkän kumileimasimen rooliin, kun kokoomus RKP:n kanssa runnoo läpi esityksiä.

Yleisesti paikkaneuvotteluissa on pyritty löytämään yhdessä puolueiden kanssa sellaiset ratkaisut, jotta saadaan parhaat ihmiset eri lautakuntiin toki puolueiden paikkamäärää painottaen. Tällä on myös varmistettu, että lautakunnissa pystytään kuulemaan useita puolueita ja moni pääsee vaikuttamaan asioihin jo valmisteluvaiheessa. Myös lautakuntien sisällä on pyritty ottamaan huomioon se, ettei yksikään puolue saisi suhteellista enemmistöä lautakunnassa. Olisi ollut tärkeää koko Länsi-Uudenmaan kannalta, että olisi otettu tähän uuden hallintoelimen rakentamiseen kaikki mukaan.

On oikeutettua kysyä, onko oikein, että valtaa pitävät puolueet keskenään sopivat ja sementoivat valtansa jo ennen vaaleja? Onko äänestäjien puolelta mielekästä, että kassakaappisopimuksia tehdään? Miten käy äänestysaktiivisuuden, jos näin syrjäytetään osa puolueista? Tässä on nyt nähtävästi vallanhimossa unohdettu, ketä varten politiikkaa tehdään.

Tuoreessa sote-uudistuksessa oli positiivista erityisesti se, että olisi olemassa aito mahdollisuus aloittaa rakentamaan uudenlaista, toimivaa hallintoa aivan puhtaalta pöydältä. Tämä ilman vanhoja valuvikoja tai kabineteissa tehtyjä salaisia sopimuksia. Surullisena joudumme kuitenkin paikkaneuvottelujen jälkeen toteamaan, että tämä valonpilkahdus oli vain harhainen heijastuma jostain, mitä ei todellakaan saavutettu. Ei näytä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tulevaisuus kovin lupaavalta, kun sen rakentaminen aloitettiin näin. Parempi tie olisi ollut avoimuus, läpinäkyvyys sekä modernit hallintorakenteet. Nyt demokratia jäi kokoomusjyrän alle.

Lisätietoja:
Antero Laukkanen (KD)
Kansanedustaja, Espoon kaupunginvaltuutettu,
Aluevaltuuston varajäsen
050-5820813
antero.laukkanen@eduskunta.fi

Nora Stenvall, Espoon kaupunginvaltuutettu, aluevaltuutettu ja Liike Nyt valtuustoryhmien pj.
puh. o40 773 13 99, nora.stenvall@gmail.com

Mikko Björklund, Espoon Liike Nyt ry:n pj, aluevaltuustoryhmän sihteeri
puh. 050 324 0103, mikko.m.bjorklund@gmail.com

— Liike Nytin osuus päättyy —

Mitä on oligarkia? Lue artikkeli nimeltä: Robert Michels, the iron law of oligarchy and dynamic democracy, https://doi.org/10.1111/1467-8675.12494

 

Iltalehti tiedottaa myös:
”Tämä on kaukana demokratiasta”
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/80fc0c94-4a0e-444f-9c62-fd1bdf552627

Mikko Luomala
Liike Nyt Espoo
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Olen väitöskirjatutkijana Vaasan yliopistolla ja olen ehdolla vuoden 2023 eduskuntavaaleissa Uudellamaalla Liike Nytin listalla vaalinumerolla 135.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu