Mikä on ihmiskunnan uskonto?

Tunnontuskien syy on tunnustaa rikkoneensa jotain, jonka merkityksen ymmärtää ja tunnustaa.

Siksi olenkin miettinyt, miksi ihminen jolla luulisi olevan johdonmukaisuus ja järki, voi mennä huomattavan pitkälle tunnottomuudessaan ennen kuin havahtuu aiheuttamaansa vahinkoon.

Totta kai ihminen itsetiedostavana olentona on rakentanut itselleen kaikkivoipaisuuden – elävän jumalan -, joka kovasti muistuttaa luojaansa. Olisiko kohtuullisen johdonmukaista sanonta: sitä mitä ei tunnusta, sitä ei tarvitse kunnioittaa? Sodan johdonmukaisuus on riisua toinen oikeuksistaan.

Mitä on elämän kunnioittaminen?

Itsetiedostavan olennon johdonmukaisuus näyttää olevan sama, kuin hänen kannaltaan järjettömän elämän, lisääntyä ja täyttää asuttu maa. Vain astuakseni ulos kodistani saan korkean kiljaisun varjostimen päältä, lokin pesintäkausi on täyttymyksessään, lokki löysi paikan kodilleen ja minä muistutuksen lokin jälkeläisistä. Liskoaivoni herää, menneisyys on veressäni, korkea kiljaisu on perimässäni varoituksen ääni.

Lokki ruokkii ja suojelee poikasiaan ilman valoja, vannomisia, lupauksia, vain ihminen suojelee vertaan ja kutsuu sitä kunniaksi eikä luontaiseksi käytökseksi. Ihminen on keksinyt hyveet, oikean ja väärän, hyvän ja pahan, on luonut perintäkaavan ja oikeutuksen järjestykselle, jossa ihmisestä tulee jumalasta seuraava, mutta lokki ei selittele vaan toimii niin kuin perimä sanelee. Mitä hyötyä on viisaudesta tai älykkyydestä?

Tämän kanssa olen kipuillut, sillä minulla ei ole jälkeläisiä enkä niitä halua, mutta minulla voisi jo olla täysi-ikäisiä lapsia. Perimän tehtävä on lisääntyä, niin kuin kaikki elävät tekevät, merkitys ja tarkoitus on niin yksinkertainen. Onko elämän tarkoitus jotain niin pelkistävää, vai olisiko siihen kätkettynä jokin muu, lajityypillinen käytös?

Lopullisuuden kohtaaminen – niin kuin olen sen monien suusta kuullut, että eivät halua kuolla yksin – pohjautuu ajatukseen elämän jatkumisesta perimän kautta, jonka pitäisi ilmeisesti olla jonkin asteinen elämän täyttymys tai vaikka sen ”itseoikeutetun jumalan tahto.” Elämän tarkoituksen pelkistäminen lisääntymiseen on eloperäinen totuus, johon ei tarvita uskomuksia, tai sitten lokitkin uskovat jumalaan.

Uskon taakse kätkeytyy eräs periaate, jonka jotkin eläinlajit jakavat, mutta kuinka monet sen ymmärtävät? Merkityksen ja tarkoituksen pelkistäminen lisääntymiseen ei taida ihmiselle olla ainoa syy elämälle, selviytymisen takana on nimittäin ”apinoiminen”, mallien soveltaminen ja seuraaminen, lauma, yhteisö, josta muodostuu tarkoitus, merkitys ja elämä.

 

Tuskin menit katsomaan sarjaotteluita siksi, että rakastat lempijoukkuettasi

 

Mikko Marttila

Aika on syvyyden luoja, todellisuus on ennakkokäsityksiä ympäristöstä, uskomuksia muodosta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu