Saako olevainen elää, vaikka hän ei olisi luonut mitään?
En ole rakentanut taloa,
en istuttanut puita,
en viljellyt peltoja,
en kasvattanut kukkia.
Jumalalla oli kiire, seitsemässä päivässä syntyi kaikki oleva, kauan sitten sen sain jo kuulla: on kiirehtivällä kiire kuolla.
Siksi kait oli kaikkivaltiaan koottava kirjansa, ja kirjattava todistus kuin kuolevalla. Kaikista kedon kukkasista poimit sen, joka on kaikkein pitkäikäisin:
Siinä on kaikkivaltiaan perintö, kiivas ihmiskunta kokoamassa kiviänsä.
Onko tärkeintä elää elämänsä, vai osata oikein kuolla?
Kuoleman kruunu oli tärkein kaikista
Luomiseen on monia näkökulmia, mutta nykymaailman todellisuus tuottaa blogistin kysymykseen vastauksen: kyllä saa. Olen tutkiskellut vanhaa ja uutta runoutta ja totean, että nykyihminen tulkitsee vanhaakin runoutta nykyajan katsannoin ja silmälasein. Vanhassa runoudessa sana päivä on tarkoittanut koko elämän mittaa. Mutta silti varmaankin kiire on ollut. Tutkiskeltavaksi luomani sana ”fenonyymi”.
Ilmoita asiaton viesti
Pitää paikkansa, että vanhojen sananparsien käyttäminen tähän päivään saattaa toisinaan olla hankala sovittaa ottaen huomioon aikalaiselämän. Viittaus sanaan päivä voidaan johtaa jumalopista riippumatta tokikin jo pelkästään sen havainnon perusteella, että käsite ”päivä” on hankala sovittaa yleiskaikkeudelliseen tilaan, sillä ”päivähän” tarkoittaa ihmiselle yhtä maapallon kiertoa itsensä ympäri. Mikä on siis yleiskaikkeudellinen aika? Voisko jopa väittää, että yksi päivä on edelleen käynnissä? Sitten on ihan sivuhuomautuksenakin mielenkiintoista miettiä esimerkiksi, kuinka astronautit kykenevät rytmittämään ”päivänsä” stratosfäärissä. Ihmisen elämä on niin syvällä tässä maassa, että arkielämän havainnot saattavat vaikeuttaa kaikkeuden hahmotuskykyä.
Kirjoituksessa ehkäpä pohdin jälleen ihmisen luontosuhdetta ja miten ihminen oikeuttaa oman olemassaolonsa suhteessa ympäristöönsä. Esimerkiksi väitetään, että punkit ovat hyödyttömiä, saako ne siis tuhota?
Mitä on elämän kunnioittaminen?
Toisaalta viittaan myös ”luomisen vimmaan” tai ehkä lisääntymisviettiin, joka ohjaa kaikkea elollista, kuka on oikeutettu elämään?
Ilmoita asiaton viesti
Jos naisihmisen näkemykset asioista, jotka ovat naisihmisiä lähempänä kuin miehisiä filosofeja, kelpaa, luettavaksi suosittelen kirjaani Kristillinen filosofia (Tarja Kaltiomaa Mediapinta 2021). Siinä on maailmanselitys, tämän maailman selitys. Maailmanselityksiä on muitakin, koska maan päälle on tullut olentoja ja ihmisiä henkimaailmoista, joissa heillä on ollut joku muu olomuoto ns. fenonyymi, kuin nyt tässä maailmassa ihmisenä. On tietenkin selvää, että tavallisesti ihmisen ei tarvitse maapallolla huolehtia ajallisista näkemyksistä muutoin kuin luonnollisena kello ja kalenteri yhdistelminä ja kirjallisuuden historianäkemyksenä. Kaikkeus huolehtikoon ajallisuuksistaan omasta takaa. Televisiosarjassa Orvelli nähtiin avaruudellisen elämän ajallisuuskäsityksiä. Orvelli alus toimii aika-avaruudessa, joten heillä on liikkumisensa ajallista fysikaalisuutta ja siinä oleva terminologiaa.
Ilmoita asiaton viesti