Suomen sää on mainettaan parempi

Tuoreessa uutisessa amerikkalainen sanoi maassamme olevan asiat hyvin, jos päällimmäinen ongelma on suomalaisten mielestä sää. Onko säämme kuitenkaan huono?

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f8/Europe_sunshine_hours_map.png
Aurinkoiset tunnit vuodessa (Wikipedia).

Eurooppalaisessa tarkastelussa on yllättäen niin, että suomalaiset nauttivat varsin usein aurinkoisesta säästä etenkin kesäisin. Toukokuusta heinäkuuhun paistetta on kuin Välimerellä. Ei toki yhtä läkähdyttävää, mutta lähellä kodin mukavinta sisälämpötilaa. Ylipäätään Itämeren rannikot ovat varsin aurinkoisia. Keski-Eurooppa jää kauas. Pariisissa kadehdittaisiin, jos tiedettäisiin.

Valo ei täällä niin häikäise mutta on se nyt maltillisen sopivaa ainakin. Ei voi siitäkään valittaa. Voisiko silti marista sateesta? Jos kuitenkin sataisi paljon. Ei sada. Täällä sataa vuodessa vähemmän kuin Länsi- ja Keski-Euroopassa. Maltillista itäistä eurooppalaista säätä. Siitäkin osa tulee lumena.

Jos se kesä on kiva, niin onhan talvi synkkä. Paitsi jos on lunta. 2000-luvulla sitä on riittänyt paremmin kuin oikeastaan missään maassa Euroopassa. Pysyvä lumipeite on tullut loka-joulukuussa koko maahan 2000-11.

Myönnettäköön, että talvella säämme heikoin lenkki on etelärannikko, missä on paikoin saatettu kärvistellä lumettomassa pimeydessä viime vuosina miltei puolikin vuotta. Aurinkoisia tunteja katsoen (kts. ensimmäinen linkki) Suomi toki on Euroopan synkin loppusyksystä mutta sitten ero katoaa. Ei marraskuu syyttä ole ”kuollutkuu”. Jos lumettomuus talvisin yleistyy, etenkin Etelä-Suomesta todella tulee synkkä. Pahinta olisi puolen vuoden marraskuu joka vuosi. Toivotaan lumisia talvia.

+2
mikkokangasoja
Perussuomalaiset Raisio
Ehdolla kuntavaaleissa

44-vuotias tuotantotalouden diplomi-insinööri. Valtuutettu. Raision Perussuomalaisten puheenjohtaja. Perussuomalaisten Varsinais-Suomen piirin sihteeri. Pyrkimyksenä on olla kaukaa viisas. :)
Muiden viisauksia:
"Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan", Axel Oxenstierna. ---

"Muuttuminen ei ole välttämätöntä, sillä selviytyminen ei ole pakollista", William Edwards Deming. ---

"Vox populi, vox Dei.", -tuntematon-

"A nation of sheep will beget a government of wolves", Edward R. Murrow.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu