Suomen sää on mainettaan parempi
Tuoreessa uutisessa amerikkalainen sanoi maassamme olevan asiat hyvin, jos päällimmäinen ongelma on suomalaisten mielestä sää. Onko säämme kuitenkaan huono?

Eurooppalaisessa tarkastelussa on yllättäen niin, että suomalaiset nauttivat varsin usein aurinkoisesta säästä etenkin kesäisin. Toukokuusta heinäkuuhun paistetta on kuin Välimerellä. Ei toki yhtä läkähdyttävää, mutta lähellä kodin mukavinta sisälämpötilaa. Ylipäätään Itämeren rannikot ovat varsin aurinkoisia. Keski-Eurooppa jää kauas. Pariisissa kadehdittaisiin, jos tiedettäisiin.
Valo ei täällä niin häikäise mutta on se nyt maltillisen sopivaa ainakin. Ei voi siitäkään valittaa. Voisiko silti marista sateesta? Jos kuitenkin sataisi paljon. Ei sada. Täällä sataa vuodessa vähemmän kuin Länsi- ja Keski-Euroopassa. Maltillista itäistä eurooppalaista säätä. Siitäkin osa tulee lumena.
Jos se kesä on kiva, niin onhan talvi synkkä. Paitsi jos on lunta. 2000-luvulla sitä on riittänyt paremmin kuin oikeastaan missään maassa Euroopassa. Pysyvä lumipeite on tullut loka-joulukuussa koko maahan 2000-11.
Myönnettäköön, että talvella säämme heikoin lenkki on etelärannikko, missä on paikoin saatettu kärvistellä lumettomassa pimeydessä viime vuosina miltei puolikin vuotta. Aurinkoisia tunteja katsoen (kts. ensimmäinen linkki) Suomi toki on Euroopan synkin loppusyksystä mutta sitten ero katoaa. Ei marraskuu syyttä ole ”kuollutkuu”. Jos lumettomuus talvisin yleistyy, etenkin Etelä-Suomesta todella tulee synkkä. Pahinta olisi puolen vuoden marraskuu joka vuosi. Toivotaan lumisia talvia.
Samoilla linjoilla. Säästä valittaminen on yleistä, mutta meikäläisen mielestä Suomen ilmasto on lähellä ihanteellista, silloin kun se on parhaimmillaan. No, ehkä hiukan mantereisempi saisi olla kuin täällä etelärannikolla.
Tippaakaan en kaipaisi keskieurooppalaisia talvia, vaikka valitettavasti siihen suuntaan pitkällä tähtäimellä näyttää oltavan menossa. Tippaakaan en myöskään kaipaa mitään 40 asteen käristyshelteitä.
Ilmoita asiaton viesti
Mikäpä ei olisi ihanteellista ”silloin kun se on parhaimmillaan”. Mutta kun se on parhaimmillaan niin pienen ajan vuodesta, se ei riitä nostamaan Suomea ilmaston kannalta ajateltuna yhtä optimaaliseksi kuin suurin osa muusta asutetusta maailmasta.
Omalta kannaltani katsoen Suomen ilmasto on aivan liian talvipainotteinen. Talvet ovat liian pitkiä, kylmiä, pimeitä, liukkaita ja lumisia. Auton ikkunoita saa raaputtaa joka aamu, jos ei ole tallia. Akku menettää virran, jos ei ole lohkolämmitintä j.n.e.
Nautin +30 asteen lämpötilasta mutta kärsin ensimmäisistä miinusasteista lähtien sitä enemmän mitä alemmaksi lämpötila putoaa. Tämä ei ole asennekysymys, vaan oma fysiologiani ei vain ole kotonaan kylmässä.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitin: silloin kuin vuosi kokonaisuudessaan on parhaimmillaan. Minulle tämä tarkoittaa sitä, että on kunnon kesä ja kunnon talvi. Esimerkiksi viime vuosi oli surkea, koska talvi jäi välistä ja lähestyimme keskieurooppalaista epätalvea. Olen ollut todella iloinen, että tänä vuonna talvion ollut normaalimpi (vaikka olisi toki saanut alkaa aiemminkin).
Nämä ovat tietysti henkilökohtaisia arvioita. Objektiivista ”optimaalisuutta” ei ole. Tiedän kuitenkin itseni lisäksi paljon ihmisiä, jotka inhoavat puolen vuoden marraskuuta, kuten blogisti asian ilmaisee, ja joiden mieliala nousee radikaalisti, kun maahan tulee talven pimeyttä vähentävä lumipeite. Tiedän myös paljon niitä, joille 30°C on aivan liikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni Suomeen kuuluu jatkossakin neljä vuodenaikaa. Kevät antaa sysäyksen uudelleensyntymiseen vuosi toisensa jälkeen. Ja sen antama voimaannutaminen kantaa helposti seuraavaan kevääseen.
On uskomaton tunne hiihtää kestohangilla,tai viettää pilkkien (tai muuten)tämän päivän kaltaisia aurinkoisia päiviä silmänkantavilla järvien selillä.
Meillä Suomessa on jokaiselle vuodenajalle ottajansa.
Ilmoita asiaton viesti