Tuntemukseni 20+1 arkipäiväisestä valheesta tai puolitotuudesta

Valehtelu (ja puolitotuudet) on yksi moraalinen kysymys, josta minulla on ehkä tiukemmat säännöt itselleni kuin monella. Tässä kirjoituksessa ei ole kuitenkaan tarkoitus tehdä tuomioita, vaan kertoa siitä millaisia tuntemuksia minussa aiheuttaa, jos kuulen erilaisia asioita, joista ihmiset eivät usein ole täysin rehellisiä. Olisin kiinnostunut kuulemaan millaisia tuntemuksia lukijoissani herää kuullessaan näitä lausahduksia. Eli olen kiinnostunut selvittämään ovatko jotkin näistä vaan pakollisia, että yhteiskuntamme toimisi.

Lista perustuu seuraavanlaiseen sivuun: https://www.ranker.com/list/things-people-lie-about/elise

 

1. I'm Fine
Tuntisin, että minun kanssani ei haluta keskustella, jos annetaan ihan noin vähän informaatiota ja vastapuoli ei tee mitään yritystä jatkaa keskustelua. Sen sijaan jos tietäisin sinulla oikeasti olevan asiat huonosti, tuntisin, että et uskoisi, että välittäisin.

 

2. I'm 5 Minutes Away
Olen kuullut ihmisillä olevan ajatusvirhe, että jonkin asian tekemiseen kuluu vähemmän aikaa kuin oikeasti kuluisi, joten olen jossain määrin ymmärtäväinen tämän suhteen. Jos kuitenkin arvio on pahasti väärässä, se on vaan aikani haaskaamista.

 

3. I'm Busy that Day
En tuntisi oloani pahaksi. Mutta jos tilanne jatkuu, voin ruveta ajattelemaan, että minua vältellään ja yrittäisin selvittää mistä oikeasti kiikastaa. Tai sitten vaan siirtyisin eteenpäin.

 

4. I Love It!
Uskoisin ellei sanaton viestintä sanoisi selvästi toisin. On kuitenkin vaan sinun vahinkosi, jos et pysty sanomaan totuutta.

 

5. I Gotta Go
Yksittäistapauksissa en voi ketään ruveta tuomitsemaan, koska en tiedä oliko tuo totta vai ei. Mutta ylipäätään tämä on yksi suurimpia ärsytyksen kohteitani listalla sen ollessa valhe. Nimittäin en oikein keksi muutakaan järkevää merkitystä siinä tapauksessa kuin, että seurani ei ollut mukavaa. Jos en saa kritiikkiä toimimisestani, en pysty kehittymään.

 

6. Yeah, I'm Listening
Onko tämä tilanne, jossa toinen selaa kännykältä jotain? Nimittäin se on aika epäuskottava jopa minulle sitten; valehtelu silloin aliarvioi minua. Mutta muuten suhtautuisin tähän aika neutraalisti, ajatellen jotenkin "Good enough", sillä… pidän omasta äänestäni.

 

7. Let's Keep in Touch
Minulle tulisi positiivisena yllätyksenä, jos vastapuoli tosiaan ottaisi yhteyttä jatkossa. Mutta muuten olettaisin, että vastapuoli tahtoisi minun olevan yhteydessä häneen; jostain syystähän hän valitsi sanoa nuo sanat.

 

8. Just Kidding
Minun olisi hankalaa tietää puhuitko tosissasi vai et. Noin sanominen herättää ehkä hämmennyksen tunnetta.

 

9. My Phone Died
Uskoisin.

 

10. There Was Really Bad Traffic
Uskoisin ja tuskin välittäisin kuulla oikeaa syytä, mutta tietenkin vaikka yrityksen pomona minun pitäisi tarkastella tuottavuutta.

 

11. I Totally Forgot to Do That Thing You Asked Me to Do
Sillä ei liene paljonkaan väliä oliko tämä valhe vai ei siihen, että se jyystää luottamustani jatkossa siihen, että pidät lupauksiasi.

 

12. It's Really Good to See You
Kuvittelen tätä sanottavan vain siksi, että se on tapa enkä itse pidä turhista tavoista. Suhtautumiseni kuitenkin olisi hyvin lähellä neutraalia yksittäistapauksissa.

 

13. Oh Yeah…That Makes Sense!
Riippuu sanattomasta viestinnästä jäisinkö arvuuttelemaan ymmärsitkö kuitenkaan ja kysyisinkö ehkä kuitenkin jotain tarkentavaa kysymystä ymmärryksestä. Kuitenkin motiivin sanoa näin suhteen olisin ymmärtäväinen.

 

14. Oh Yeah, I Remember You
Uskoisin.

 

15. It Wasn't Me
"Syytön kunnes toisin todistetaan".

 

16. "I've Been Swamped Lately."
Uskoisin.

 

17. Don't worry, it's okay.
Ollessani ulkopuolinen tarkkailija, olisin ehkä jopa jossain määrin sympaattinen tällaisen sanojalle. Vastaanottajana ehkä rupeaisin argumentoimaan omaa näkemystäni, jos en uskoisi asioiden olevan oikeasti hyvin.

 

18. I Will Call You Later
Katso: I Gotta Go. Mutta sen lisäksi tuon lupauksen toteuttamatta jättäminen olisi vielä luottamukseni rikkomista. Eli tämä on erittäin vakava arkipäiväinen valhe minun nähdäkseni.

 

19. I Think There Is Something Wrong With My Phone
Rupeaisin ehkä yrittämään antaa mikrotukea.

 

20. I'm Sorry
Suhtautumiseni on aika neutraali. Jos olet oikeasti pahoillasi jostain, korvaa se.

Bonuksena yhdestä toisesta paikasta: "I Have Read & Agreed to the Above Terms and Conditions". Käytännössä tämän kysyminen napilla on pyytämistä valehtelemaan. Tämä on ainakin yksi suoranainen valhe, johon tunnustan syylistyväni itsekin. Tosin nykyisin se on usein puolitotuus: katson paikoissa, joista välitän, mitä he sanovat yksityisyydestäni. Ja niihin paikkoihin, joiden tietosuojaan en luota, pyrin olemaan antamatta identifioivia tietoja ja joskus annan muun sähköpostiosoitteen kuin pääasialliseni.

mikkommm

Vaalisivuni ja kattavampi blogi, josta toimintaani voi seurata; Uuden Suomen blogini kun on puhtaan asiapohjainen: <a href="http://mikkomerikivi.org" title="http://mikkomerikivi.org">http://mikkomerikivi.org</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu