Yleisurheilun ensimmäiset MM-kilpailut Helsingissä

Suomalainen yleisurheilu eli vahvaa nousua aikana, jolloin maallemme myönnettiin yleisurheilun ensimmäiset MM-kisat Pariisissa, 10. maaliskuuta 1980. 

Kisoista muodostui vuoden 1983 suurin urheilukilpailu. Osallistuvia maita oli 153 ja kilpailevia urheilijoita 1355.

Kilpailut järjestettiin Helsingin Olympiastadionilla 7. – 14.8.2013. 

Kisojen maskottina komeili Lasse -jänis, tietenkin erään kuuluisan juoksijan mukaan.

Tunnelma stadionilla oli henkeäsalpaava. Meidän Tiina Lillak repäisi keihäässä kultaa, Arto Bryggare 110 m aidoissa hopeaa ja Martti Vainio 5000 metrin juoksussa pronssia.

Muistan hyvin Vainion juoksun. Olimme perheeni kanssa katsomossa jännittämässä. Kultaa tietenkin odotettiin, mutta pronssikin tuntui sillä hetkellä voitolta.

Kävin tänään katsomassa Hymyilevä mies -elokuvan. Nyrkkeilijä Olli Mäki, joka Elis Askin valmennuksessa oli tunteidensa ja kyvykkyytensä ristiriidassa, ei välttämättä saanut sitä tukea, jota huippu-urheilija tarvitsee. 

Niin on nytkin. Huippu-urheilijan kohtalona on suostua kovaan valmennukseen, jopa omasta identiteetistä luopumiseen voiton hyväksi.

Toisaalta, on puhuttu huippu-urheilijoiden toimeentulosta, joka Suomessa näyttäisi useiden kohdalla olevan köyhyysrajan alapuolella. Miten on mahdollista, että juuri näiltä, köyhyysrajaa hipovilta odotetaan huippusuorituksia.

Olen ymmärtänyt, että huippu-urheilijoita tuetaan sekä Veikkauksen että Raha-automaattiyhdistyksen varoilla. Mihin ne rahat menevät, jos eivät näiden lahjakkaiden urheilijoiden tukemiseen.

 

 

MirjamiParant1

Kansakoulupohjalta ylioppilaaksi v. 1982. Opintoja avoimessa yliopistossa mm. psykologian cumu ja sosiologian appro. Yliopiston kieliopintoja mm. ranska ja englanti. Kognitiivisen psykoterapian laaja opintokokonaisuus 2015. Paras saavutus: kaksi lasta, neljä lastenlasta. Harrastan kirjoittamista, monisanaisuuden iloa!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu