Vanhemmat, aikuisten lastensa tuki ja turva!

"Yksi ihmiselämän tärkeimmistä taidoista on osata ottaa vastaan apua ja tukea. Jos ei sitä ole valmis tekemään hankalassa elämäntilanteessa edes heidän osaltaan, joiden rakkaus on pyyteettömintä ja ehdottominta, keneltä sitten?Yksi ihmiselämän tärkeimmistä taidoista on osata ottaa vastaan apua ja tukea. Jos ei sitä ole valmis tekemään hankalassa elämäntilanteessa edes heidän osaltaan, joiden rakkaus on pyyteettömintä ja ehdottominta, keneltä sitten?" HS, 17.1.2016 Rosa Meriläinen

Päivän Hesarissa kolumnisti Rosa Meriläinen kuvaa  taidoksi avun ja tuen vastaanottamisen.  Hän vahvistaa, miten kyse on ihmiselämän tärkeimmistä taidoista myöntää hankala elämäntilanteensa ja pyytää apua.

Rosa painottaa avunantajina vanhempia, joiden rakkauden voisi olettaa olevan pyyteettömintä ja ehdottominta.

Vanhemman syliin voisi Rosan mielestä tulla nelikymppisenäkin.

Fyysisesti en usko, että kummankaan vanhempani syliin olisin juossut, kun vaikeudet vyöryivät ylleni. Sen sijaan sain vanhemmiltani myötätuntoa ja arvostusta sellaisena kuin olen. Minulle se oli tärkeää ja vahvistavaa.

Vaikeuksiensa myöntäminen ja hyväksyminen on askel avun hakemiseen. Onko avuntarjoajana vanhemmat  vai muut tahot, onkin toinen juttu.

Itse en olisi lähtenyt vanhempiani uuvuttamaan omilla vaikeuksillani. Sitä varten on olemassa palveluja, jotka auttavat.

Tottahan toki, lapsi voi palata lapsuuskotiin, mutta vain tilapäisesti. Ja näin myös monta kertaa tapahtuu.

Parisuhteet keikkuvat ja tunteet leiskahtelevat. Useimmiten nainen lähtee vanhempiensa luokse turvaan.

Sieltä sitten yritetään löytää keinoja yhteen palaamiseen. Samaan aikaan vanhemmat kantavat huolta ja kietoutuvat lapsensa perheen ongelmiin.

Vanhemmat harvoin ovat parhaat auttajat, ainakaan psyykkisissä huolissa. Vahva tunnesuhde voi olla ennemminkin haitta kuin etu. Toki, jos on mahdollista, voi tarjota tilat seestymiselle.

 

 

 

MirjamiParant1

Kansakoulupohjalta ylioppilaaksi v. 1982. Opintoja avoimessa yliopistossa mm. psykologian cumu ja sosiologian appro. Yliopiston kieliopintoja mm. ranska ja englanti. Kognitiivisen psykoterapian laaja opintokokonaisuus 2015. Paras saavutus: kaksi lasta, neljä lastenlasta. En harrasta mitään, mutta olen mukana monessa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu