Aika puhuu unen kieltä – talvessa ei mitää mieltä!

Olen kuvannut pieniä talvipyrähdyksiä, jotka synnyttävät mielessäni unenomaisen kokemuksen.

Missä ovatkaan ne hanget, joihin kouluaamuina oli lähdettävä kahlaamaan. Koulumatkani oli n. 3 km polkuja pitkin, metsien halki.

Joululahjaksi sain lopulta sukset. Naapurin tyttö hakkasi sauvallaan suksenkantani rikki. Silti suksi kulki. Oli helpompaa hiihdellä kuin kävellä hangessa.

Missä ovatkaan ne varmat jäätiet, jolloin suksimme laavuille nauttimaan savusta, kylmän kohmettamia sormia ja varpaita lämmittävästä tulesta ja hetkestä yhdessä.

Tosin, nyt, etelässä, vähäinen lumi on pysytellyt, suojasta huolimatta. Kylmän ja lämpimän leikit ovat jäädyttäneet kävelytiet.

Viime vuonna hankin nastakengät, mutta jouduin palauttamaan, sillä metallikiinnikkeissä oli, kuin olikin nikkeliä.

Koska ihoni oli jo nuoruudessani herkistynyt nikkelille, sain kenkien käytöstä hirvittävät ihottumat.

Uuden lain mukaan nikkelin käyttö vaatteissa ja kengissä on kielletty, mutta eipäs ollut näissä.

Palautin kengät ja sain korvauksen. Tosin alkuun jouduin melkoisen selvityksen tekemään. Ensimmäinen hyökkäys tapahtui jo puhelimessa. Mutta, onneksi olen siinä suhteessa rauhallinen, että en pienistä torjunnoista hätkähdä.

Mutta, talvemme on rakas ja tärkeä vuodenaika. Synnyinpaikkakunnallani, jossa myös lapsuuteni ja osan nuoruuttani vietin, talvea kesti juuri sen verran kuin talven tehtävään kuului.

Näillä raukoilla rajoilla, Uudenmaan ujoilla tanhuvilla, talvi sinnittelee vähäisillä lumillaan. Jäisillä, mutta osittain hiekoitetuilla teillään, joissa kenenkään ei ole mukavaa liikkua.

Potkukelkalla ei mitään asiaa. Lumikengillä, no way! Isoäidin lakeripohjilla, muutamat luut paikattaviksi.

Silti, talvi on mahtava vuodenaika.

MirjamiParant1

Kansakoulupohjalta ylioppilaaksi v. 1982. Opintoja avoimessa yliopistossa mm. psykologian cumu ja sosiologian appro. Yliopiston kieliopintoja mm. ranska ja englanti. Kognitiivisen psykoterapian laaja opintokokonaisuus 2015. Paras saavutus: kaksi lasta, neljä lastenlasta. Harrastan kirjoittamista, monisanaisuuden iloa!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu