Monenlaiset minämme – lapsuudesta tähän päivään

Sosiaalipsykologi Katriina Järvinen on kirjoittanut kirjan: Saanko esitellä: monenlaiset minämme (Kirjapaja 2017)

Kirjaa en ole lukenut vielä, mutta kuuntelin Yle Puheen haastattelun, jossa Järvinen puhui omista minuuksistaan.

Hän syntyi fundamentalisti perheeseen (helluntalaiset), jossa koki itsensä erilaiseksi kuin muut perheenjäsenet.

Mielenkiintoista oli kuulla, miten hänen tapansa ilmaista olemistaan, näyttäytyi voimakkaana erilaisuuden tunnistamisena suhteessa perheeseensä ja toisaalta yhteiskuntaan.

Kun kaverit kysyivät häneltä, pidätkö Rollareista, Katariina vastasi, että olen pari kertaa sitä maistanut, mutta en pitänyt.

Katariina teki irtiottonsa ja lähti Ruotsiin laitossiivoojaksi.

Suomeen palattuaan hän opiskeli ja valmistui akateemiseksi.  Avioitui ja eli vahvan roolin keskiluokkaisena perheenäitinä. Kunnes lapset lensivät pesästä.

Tällä hetkellä Katariina totesi, että pallo on hukassa. Hän ei koe olevansa kukaan. Toisaalta laitossiivoojan kaapu asettuu hänen hartioilleen entistä paremmin.

Olen itse kasvanut lahkolaisperheessä ja eräänlaisessa viattomuuden kuplassa.

Oman identiteetin löytäminen tapahtuu vain kyseenalaistamalla lapsuuden rankat opit.

Itselläni on minuuksia, lähtien 'isänpoika' aemasta. Vaikka perheessämme ennen minua oli jo kolme poikaa ja yksi tyttö, isäni kutsui minua pojakseen. Tästä sain myös kuulla viime vuonna sisarustapaamisessamme. Isommat siarukset sitä vieläkin hämmästelevät.

Sen jälkeen olen tunnistautunut milloin mihinkin rooliin ts. minuuteen, mutta lopulta, kaikki näyttävät sopimattomilta. On mahdollista, että kannan äitini alemmuutta ja isäni ylivertaisuutta. Molemmat tunteet vaihtelevat minuudessani.

Nykyinen elämäni on ajallisesti mielenkiintoisinta. Minuuteni saattaa silti edelleen kietoutua itseni vähättelyyn, vaikka olenkin monilla tavoin osaava.

 

MirjamiParant1

Kansakoulupohjalta ylioppilaaksi v. 1982. Opintoja avoimessa yliopistossa mm. psykologian cumu ja sosiologian appro. Yliopiston kieliopintoja mm. ranska ja englanti. Kognitiivisen psykoterapian laaja opintokokonaisuus 2015. Paras saavutus: kaksi lasta, neljä lastenlasta. Harrastan kirjoittamista, monisanaisuuden iloa!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu