Avioerosta vapauteen vai talousahdinkoon?

Avioliittoon vihitty pari astelee ulos kirkosta. Lähisuku ja muut vieraat, heittelevät kuivia kukkasia, jotkut riisejä. Sade hämmentää parin. Päät painuvat ja nousevat iloiseen kiitokseen.

On alkanut yhteinen matka, jonka päämäärä on tuntematon, mutta matkalaukussa Kirkon lahjaksi antama Vihkiraamattu ja edessä hääjuhla.

Parin elämä alkaa vivahteikkaasti. Asuttiin yhdessä jo ennen vihkimistä, mutta nyt se tuntui lopulliselta.

Kumpi halusi enemmän avoliiton muuntamista avioliitoksi? Ehkäpä molemmat toivoivat sitouttamista, vaikka ei siitä oikein pystytty puhumaan.

Taisi sittenkin olla hän, joka oli tunnistanut olevansa raskaana.  Mitä jos, lapsemme syntyy avioliiton ulkopuolella? Entä jos -kysymyksiä on paljon, mutta uskallusta vähän.

Lopulta päädytään avioliiton solmimiseen, vaikka kallista se onkin. Velkaa on tehtävä ja jollain tavoin siitä sitten selviydyttävä.

Lapsi syntyy neljä kuukautta vihkimisen jälkeen. Yhdessä on saatettu kuunnella lapsen potkuja. Kerrottu tulevalle, miten isi ja äiti rakastavat häntä. Miten ihanaa on, että  meitä on sitten kolme.

Lapsi syntyy. Isä on mukana synnytyksessä hieman ujostellen. Kun lapsi nostetaan kinaisena ja tuhisevana äidin rinnoille, molemmat itkevät.

Arjen pyörittäminen lapsen syntymän jälkeen on juhlasta kaukana. Äiti on väsynyt ja itkuinen. Mies käy työssä, mutta viettää  illat mieluummin kavereiden kanssa. Äiti väsyy yhä enemmän. Mies ei kestä vaimon itkua.

Lopulta äidin voimat loppuvat ja hän hakeutuu neuvolan kautta avun piiriin. Lapsi viedään sijaishoitoon ja isä ihmettelee, mikä on.

Lähipiiri, isovanhemmat ja sisarukset, eivät puutu, kun heiltä ei kysytä. Vaimon vahemmat tosin kyselivät, miten menee. Kun vastaus oli – Hyvin – eivät kyselleet enempää.

Vaimon ymmärrettyä, että puolisonsa ei viihdy kotona eikä ole valmis hoitamaan lasta, päättää hän erota.

Eroajatus on ahdistava, mutta näinkään ei voi jatkua. Miehen tuloilla tässä on pärjätty. Yksin en taida selvitä.

Vauva itkee paljon. Vaimon pää on täynnä murehtimista. Miten tästä eteenpäin?

Mies hämmästyy avioeropyyntöä. Mitä sinä nyt sekoilet? Mutta, jos olet jo päättänyt, niin anna mennä. Paskaakos tässä.

Otan kuitenkin pojan hoitooni, kun sinä et sitä enää pysty kasvattamaan.

Poikaa et minulta vie, et, vaikka polvillasi rukoilisit.

Avioero astuu voimaan. Tuloksena on kaksi onnetonta ja kolmas on lapsi, jota nyt jaetaan. Molempien talous on kuralla.

 

MirjamiParant1

Kansakoulupohjalta ylioppilaaksi v. 1982. Opintoja avoimessa yliopistossa mm. psykologian cumu ja sosiologian appro. Yliopiston kieliopintoja mm. ranska ja englanti. Kognitiivisen psykoterapian laaja opintokokonaisuus 2015. Paras saavutus: kaksi lasta, neljä lastenlasta. Harrastan kirjoittamista, monisanaisuuden iloa!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu