Maalaisidyllin ihanuus ja kauheus!

Lapsuuteni kylä, Leppävirran Riihirannalla, edustaa suomalaisen maaseudun ydintä.

Isäni, Aarne Kauhanen, kirjoitti kylän historian v. 1988, mutta en lähde sitä tässä kuvaamaan tarkemmin.

Aion nyt käyttää vapaata assosiaatiota ja puhua lähinnä oman lapsuuteni ajan tapahtumista.

Aloitin koulutieni kyläkoulussa, jossa toimi kaksi opettajaa,  ala- ja yläkoulun opettajat. Yläkoulun opettajalle oli koulun alakerrassa huoneisto ja alakoulun opettajalle yläkerran asunto. Molemmilla opettajilla oli adoptoitu tytär.

Kylälle ei ollut vielä tietä eikä sähköä. Tietä alettiin rakentaa, kun aloitin koulutieni.

Kansakoulun ensimmäiselle luokalle tulijoita oli paljon. En muista, kuinka monta. Itse olin innoissani ja halusin nopeasti äidistäni eroon.

Poika, joka itki, pelkäsi ja halusi nopeasti pois. Hänen äitinsä ei ollut paikalla.

Rakastin koulua ja halusin välittömästi tutustua kirjastoon (yksi kaappi luokassa), josta ahkerasti lainasin kaikki mahdolliset. Hyppelihiiren Myökki Pyökki metsässä ja Anni Swanin kaikki kirjat. Kotimme kirjahyllyssä komeilivat ainoastaan Raamattu ja  Kodin Suuri Lääkärikirja.

Koulu sijaitsi kauniilla paikalla, järven rannalla. Ulkohuussissa oli kaksi reikätasoa, pienille ja isommille! Piha oli suuri ja mahdollisti kaikenlaiset pelaamiset.

Tällä viikolla sain tietää, että jälleen yksi luokkani pojista on siirtynyt ajasta ikuisuuteen. Yksin kissojensa kanssa elänyt mies kuoli kotiinsa.

Vuosien varrella, olen saanut tietooni, että kouluaikani parhain leikkikaverini on kuollut. Ensimmäisen suudelman minulta toivonut poika, on kuollut.

Poika, joka itki jo ekaluokkallle ilmoittautumisessa, kuoli oman käden kautta.

Maaseutu on kummallinen kasvualusta. Olettamus, että maalla kasvaa tervettä versoa, saattaa olla ylimitoitettua ihannointia.

Surukseni joudun toteamaan, että pienissä yhteisöissä, odotukset selviytymisistä on ylimitoitetut.

Nuoret miehet ovat eniten haavoittuvien joukossa.

 

MirjamiParant1

Kansakoulupohjalta ylioppilaaksi v. 1982. Opintoja avoimessa yliopistossa mm. psykologian cumu ja sosiologian appro. Yliopiston kieliopintoja mm. ranska ja englanti. Kognitiivisen psykoterapian laaja opintokokonaisuus 2015. Paras saavutus: kaksi lasta, neljä lastenlasta. Harrastan kirjoittamista, monisanaisuuden iloa!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu