Seppo Heikinheimo – Mätämunan muistelmat!

 

Joskus tarkastelen kirjahyllyäni sillä silmällä, minkä kirjan sisällön olen tieten tahtoen siirtänyt tulevaan.

Tänään, silmiini pisti erityisesti Seppo Heikinheimon kirja, Mätämunan muistelmat, jonka olin hankkinut heti sen ilmestyttyä, mutta lähes 550 -sivuista järkeälettä lueskellut osittain sieltä sun täältä.

Vuonna 1997, kun kirja ilmestyi, Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksessa toimineen Heikinheimon maailma oli kaikkea muuta kuin glamouria.

Hänen musiikkiarvostelunsa olivat olleet musertavia ja aiheuttaneet taiteilijoille suurta ahdistusta. Jotkut jopa vaihtoivat maata.

Seppo Heikinheimo syntyi v. 1938.

Sodan jaloista äitinsä kanssa Seppo muutti Vaasan lähellä olevaan Gerbyhyn, jossa joutui oppimaan tahtomattaan ruotsin kielen. Ruotsin kielestä tulikin hänelle 'vamma'.  Isänsä Seppo muistaa tehneen karttoja venäläisten puolella rintamaa otetuista valokuvista.

Seppo oleskeli myös paljon Perniössä, jossa hänen isoisänsä toimi kirkkoherrana. Poikaa, sanojensa mukaan, retuutettiin uskonnollisista tilaisuuksista toisiin.

Eräs tärkeä muisto Sepolle jäi kappalainen Olavi Airaksisesta, joka saarnansa alussa kalpeana totesi, että 'tänä iltana Jumala ei ole antanut minulle mitään sanottavaa'.

Seposta se oli miehen teko.

Kirjansa alussa Heikinheimo tunnistaa Dimitri Sostakovitsin ajatuksen lapsuudesta, joka hänen mielestään on enimmäkseen ikävää aikaa, koska pienen ihmisen oikeudet ovat rajoitetut. "Nenää niistetään väkivaltaisesti, vaatteita riisutaan ja puetaan kovakouraisesti"

Kirja on laaja kuvaus sen ajan kulttuurihenkilöistä, joista monet olen itsekin tuntenut.

Kirjan sivulla 509, Seppo toteaa, että kokemuksensa uskovaisten ja kommunistien kohdalla on sama, järkähtämätön usko asiansa oiketukseen.

 

 

MirjamiParant1

Kansakoulupohjalta ylioppilaaksi v. 1982. Opintoja avoimessa yliopistossa mm. psykologian cumu ja sosiologian appro. Yliopiston kieliopintoja mm. ranska ja englanti. Kognitiivisen psykoterapian laaja opintokokonaisuus 2015. Paras saavutus: kaksi lasta, neljä lastenlasta. Harrastan kirjoittamista, monisanaisuuden iloa!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu