Pentti Linkola; maapallon omatunto!

Pentti Linkolan lapsuuden vaiheet ovat kiehtovia.

Isänsä, Helsingin yliopiston kasvitieteellisen puutarhan professori Kaarlo Linkolan ja äitinsä Hilkan, os. Suolahti,  poikana, Pentti kasvoi villissä, mutta toisaalta ehdottomuuden ilmapiirissä, jossa molempien vanhempien akateemiset taustat tunnustautuivat kulttuurisena pääomana.

Isän ensimmäinen puoliso oli kuollut synnytykseen ja poika Anssi oli isälle henki ja elämä. 

Isä, Kaarlo Linkola kuoli, Pentin ollessa vasta 10 -vuotias. Perhe joutui vuoden sisällä muuttamaan pois Yliopiston virka-asunnosta. Siitä alkoi Pentin kasvun merkitykselliset vaiheet.

Pentti oli jo lapsena lyhytpinnainen. Sai raivokohtauksia kesken leikkien. Tavarat lensivät, eikä hän itsekään ymmärtänyt, miksi niin kävi.

– – – – – 

Aliisa Lummes oli sotaorpo, johon Pentti kiintyi. He avioituivat ja parille syntyi kaksi lasta, Leena ja Mirjami.

Elämä Pentin kanssa oli sekä palkitsevaa että rankkaa. Pentti ei sallinut Aliisalle hetkeäkään toimettomuutta. Koko ajan, oli oltava liikkeessä. Jos ei muuten, niin ainakin luettava.

Pentin masennusvaiheet pysähdyttivät. Mies jähmettyi paikoilleen ja kyyneleet vuotivat silmistään. Kenties yksi lintulaji oli hävinnyt. Yksi lintu oli kuollut. Tai yksikin lintu oli kokenut julman kohtalon.

Alkeellinen elämä, sähköittä, oli hankalaa. Koko ajan piti kalastaa tai laskea lintuja.

Lukeminen oli elinehto.  

Ankara isä pelotti Leenaa, perheen tytärtä, mutta onneksi Mirjami uskalsi haastaa isää. Usein Leena menikin Mirjamin taakse piiloon.

– – – – –

Elämää luonnon ehdoilla. Pentti oli asettanut perheensä elämään kalastajaperheen ehdoille. Oli lähdettävä varhain aamulla ja tehtävä työtä niin kauan, että ruokaa perheelle nousisi vedestä. 

Kalaa piti viedä myös myytäväksi toreille. 

Usein lapset kokivatkin isänsä hävettävänä. He olivat ryysyläisiä ja haisivat kalalle. Vahvimmat Pentin lasten muistikuvat liittyvät veneessä olemiseen, nukahtamiseen ja loputtomaan laineiden liplatukseen.

– – – – 

Mies on palannut viimeiseltä lintulaskentamatkaltaan. Hän tunnistaa jo raihnaisuutensa ja suree sitä.

Maapallon suojeleminen ylikansoitukselta, luonnon arvojen kunnioitus ja rakkaus lintuja kohtaan, ovat Pentti Linkolan tunteiden keskiössä, kun hän vanhana miehenä istuu keinutuoliin ja on jo luovuttavinaan.

– – – –

Miksi luovuttaisi, sillä onhan maapallo pelastettavissa niin kauan kuin elämää riittää.

 

 

MirjamiParant1

Kansakoulupohjalta ylioppilaaksi v. 1982. Opintoja avoimessa yliopistossa mm. psykologian cumu ja sosiologian appro. Yliopiston kieliopintoja mm. ranska ja englanti. Kognitiivisen psykoterapian laaja opintokokonaisuus 2015. Paras saavutus: kaksi lasta, neljä lastenlasta. En harrasta mitään, mutta olen mukana monessa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu