Näytä minulle kotisi, niin kerron, kuka olet!

Otsikkoni on raflaava ja tarkoituksella.

Työssäni ja myös työni ulkopuolella, olen nähnyt koteja, jotka kertovat enemmän kuin tapaamani ihmiset.

Kodit ovat ennen kaikkea asujiensa mielenmaisema.

Tutkin mielelläni sisustuslehtiä ja haen niistä vaikutteita, jotka joko sytyttävät tai sammuttavat.

Todellisuus on usein aivan muuta kuin lehtiin kuvatut, kauniit kodit.

Kodin henki ei välttämättä asu viimeistellyssä, kaikki arkiset puuhat kadotetussa kuvassa, vaan niissä pienissä yksityiskohdissa, jotka tunnistan helposti.

Aikanaan, tunsin suomalais-ranskalaisen pariskunnan, joka asui ahtaassa töölöläisasunnossa. Välittömästi ulko-ovesta sisään tullessani, havainnoin, että asuntoa hallitsi anarkia. Asunto oli täynnä lehtiä, kirjoja, tuhkakuppeja, nukkaantuneita mattoja, pöydille jääneitä astioita.

Keittiökään ei kertonut puhtaudestaan, mutta siellä valmistettiin maukkaita aterioita. Pariskunnan luona viihtyivät monet nuoret, jotka tulivat mielellään kuuntelemaan filosofoivaa isäntää ja ketjussa polttavaaa emäntää. Itsekin olin tuolloin nuori ja pariskunnan koti oli kerrassaan lumoava. Siellä viihtyi ja siellä sai olla oma itsensä.

Mielikuvat, joita ylläpidetään kodeista, perustuvat pitkälti median välittämiin 'kauniisiin koteihin'!

Nykyisin, jokaisen kodin sisustukseen kuuluvat myös nimillään esiintyvät koirat ja kissat.

Lemmikit ovat osa sisustusta, mutta useimmiten kuvat kertovat hygieniasta, jossa yhtään koiran tai kissan karvaa ei näy. Jossa koira tai kissa esiintyy tyylikkäänä sistuselementtinä.

Elämä on kuitenkin kaikkea muuta kuin rakastettavaa harmoniaa. 

Elämä on likaa, oksennusta, ripulia, haisevia roskapusseja, altaat täynnä pesemättömiä astioita, astianpesukone tyhjentämättä, vessapaperit lopussa, jääkaapissa mädäntyneitä tomaatteja. 

Elämä on realismia, jota ei kuorruteta piiloon todellisuudelta.

Kun näytät minulle kotisi, kerron kuka olet!

Voitko hyvin ja elätkö niin, kuin muut haluavat Sinun elävän?

 

Ps. Kuvaan liittyvä postilaatikko, on Bensowin -pariskunnan jäämistön, erään tyhjillään olleen asunnon, viimeisin viesti ulkomaailmalle.  M.O.T. on tutkinut aihetta ja paljon on selvinnytkin.

 

 

 

 

MirjamiParant1

Kansakoulupohjalta ylioppilaaksi v. 1982. Opintoja avoimessa yliopistossa mm. psykologian cumu ja sosiologian appro. Yliopiston kieliopintoja mm. ranska ja englanti. Kognitiivisen psykoterapian laaja opintokokonaisuus 2015. Paras saavutus: kaksi lasta, neljä lastenlasta. Harrastan kirjoittamista, monisanaisuuden iloa!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu