Martti Talvela – kansallinen ikonimme!

Martti Talvela syntyi 4.2.1935 Hiitolan Tausjärvellä, kymmenlapsisen perheen kahdeksantena.

Lapsuutensa aikaa hän kutsuu unohtumattomaksi onnen maaksi, henkiseksi kodikseen, kaipauksen ja liikutuksen tyyssijaksi.

Martti kirjoitti mielessään kirjaa loputtomasti rakastamastaan Karjalasta. Nimeksi hän antoi 'Elämyksiä ja järkytyksiä', sillä lapsenelämän ensimmäiset vuodet olivat olleet täynnä elämystä ja järkytystä.

Talvisodan päätyttyä paluu takaisin, vapautettuun Karjalaan, oli kuusivuotiaan Martin sydän jo täynnä lapsen tuskaa.

Martin kirjoittaman mukaan, jo silloin oli luotu pohja hänen elämänsä ratkaisevimmalle ongelmalle: Halulle löytää kadotettu paratiisi ja toisaalta mahdottomuudelle löytää se.

Karjalan menetys oli särkenyt Martin sydämen. 

– – –

Annukka Talvelan v. 1999 kirjoittamat muistelmat, 'Aina on polku eessä',  elämästään Martin rinnalla, palauttavat kansallisen ikonimme koko kuvan säröineen, särmineen ja vahvuuksineen.

Kirjassa käydään läpi Martin ja Anna Johannan (Annukka) tapaaminen Savonlinnan seminaariajalta. Molemmat pääsivät opiskelemaan opettajaseminaariin ja aloittivat seurustelun.

– – –

Martin laulajan taidot havaittiin jo pienenä poikana.  Ujous otti joskus vallan ja oven takana laulu onnistui. Kunnan eläinlääkäri maksoi viisi markkaa laulusta Martille.

– – –

Vaikka Martti, Annukan kertoman mukaan, oli luonteeltaan ehdoton ja peräänantamaton, häntä painoi merkillinen syyllisyyden tunne.  Hän epäröi olevansa hyvä opettaja.

– – –

Partiopoikana, Martti oli antanut itselleen nimen 'Yksinäinen kotka', jonka hän tiesi olevan paras mielikuva tunne-elämästään.

Nimi on enteellinen ja on hänen omissa kirjoituksissaan todistus ajasta, jolloin hän oli huipulla, mutta myös silloin, kun ensimmäiset tunteet uupumisesta alkoivat tulla näkyviksi.

– – –

Samoihin pohdiskelujen vuosiin liittyy kohtaaminen uskovan, heränneisiin kuuluvan, vanhan miehen,  Aku Rädyn kanssa. Räty olisi halunnut Martista jatkajansa.

Rädyn toive totetui kenties vuosia myöhemmin, kun Martti lauloi Siionin virsiä samalla sanomalla Paavo Ruotslaisen roolissa, Viiimeisissä kiusauksissa.

– – –

Aino Acté perusti ensimmäiset Oopperajuhlat Savonlinnan Olavinlinnaan v. 1912.

Juhlia jatkettiin, kunnes vuonna 1930 talousvaikeudet lopettivat juhlinnan.

Vuonna 1967 juhlien toteutus aloitettiin uudelleen. Maine kasvoi ja 1972 – 74, juhlien taiteelliseksi johtajaksi kutsuttiin Martti Talvela.

Talvelat ylläpitivät kiinni juhlien vierastarjonnasta ja Annukalle jäi valtava työmäärä vieraiden yöpaikkojen löytämisestä ja kestitsimisestä.

– – –

Molemmille, Savonlinna oli alku ja juuri, niin parisuhteen syntymiselle, kuin oopperajuhlien onnistumisille.

– – –

Lapsensieluisen  basson elämänkaari, kulki kaikkien tunnettujen oopperalavojen kautta lopulta Inkilänhoviin, paikkaan, josta olisi voinut tulla paratiisi, jonka Martti, Karjalan,  Hiitolan Tausjärvellä menetti.

Monien ulkomaisten asumisjärjestelyjen jälkeen, pariskunta löysi kuin sattumalta Inkilän hovin, josta haluttiin tehdä luonnonmukaisen viljelyn edeskäypä tila.

– – –

Tila oli jo päätetty luovuttaa tyttären perheelle. Tyttären häitä vietettiin Inkilän tilalla. Martti oli opetellut tanssimaan, että voisi tanssia tyttärensä kanssa häävalssia.

– – –

Toukokuussa v. 1985, Martti lauloi Madridsissa viimeisen Verdin Requiemin – ulkomailla.

– – –

Tyttären häät 22.7.1989.

Martti puhui vaimolleen Annukalle kuolemastaan, vaikka päivän piti olla onnellinen.

Häät jatkuivat Inkilässä seurustellen ja ruokaillen.

Annukka, järjestelyjen vastaavana, väsähti ja halusi mennä hetkeksi lepäämään.

Martti oli kysellyt, mihin Annukka katosi.

Pian Martti ilmestyi makuuhuoneeseen ja totesi, 'mamma, sinä oletkin täällä', johon Annukka totesi, että lepään hetken. Siihen Martti vastasi, että 'nuku sinä vaan'!

Marttia ei, sisarensa kertoman mukaan yhtään väsyttänyt, joten hän lähti jatkamaan tanssia, kunnes kuului valtava romahdus.

Kaksimetrinen mies kaatui lattialle, kuolleena.

– – –

Martti Talvela kuoli 22.7.1989 tyttärensä häissä.

– – –

 

Lähteet; Aina on polku eessä, Annukka Talvela, Ajatus Kustannusosakeyhtiö

                Wikipedia

MirjamiParant1

Kansakoulupohjalta ylioppilaaksi v. 1982. Opintoja avoimessa yliopistossa mm. psykologian cumu ja sosiologian appro. Yliopiston kieliopintoja mm. ranska ja englanti. Kognitiivisen psykoterapian laaja opintokokonaisuus 2015. Paras saavutus: kaksi lasta, neljä lastenlasta. En harrasta mitään, mutta olen mukana monessa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu