Äidiltä kieli – isältä maa

Mokoman Sydänjuuret kappaleessa on mielestä nerokas oivallus suomen kielestä:

Äidiltä rakkaus, isältä maa
Äidiltä syli, isältä maa
Äidiltä maito, isältä maa
Äidiltä kieli, isältä maa
Äidiltä vaistot, isältä maa
Äidiltä huoli, isältä maa
Äidin perintönä isieni maa

Hakematta tästä suurempia merkityksiä itse huomio ja sen kuvaus on mielestäni nerokas kirjojakin julkaisseelta Marko Annalalta. Muutoinkin tässä kappaleessa pohditaan olennaisia ihmiselosta:

Voiko onnen jostain ostaa
Voiko piilottaa lukkojen taa
Sieltä esiin tuolloin nostaa
Kun tarvitsee lohduttajaa

Jotkun näkevät edelleen metallimusiikin mölynä ja sisällön jonain norjalaisten death metallin mallisena meuhkaamisena. Kuitenkin sen sisältä löytyy paljon oivaltavia tekijöitä kuten suosituimpien joukossa Suomessa olevat Stam1na, Mokoma ja Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus. Ulkomaisista esimerkiksi System of a Down, Serj Tankian sekä  Prophets of Rage edustavat oivaltavaa yhteiskunnallista kritiikkiä parhaimmillaan.

Mokoman sanoittajan Marko Annalan tekstit ovat todellisia helmiä, jotka kenties jäävät monelta pimentoon hieman räyhäkkäämmän musiikin kautta. Moni on niitä versioinutkin, jolloin ne ovat saaneet lisää huomiota. Esimerkiksi Haloo Helsinki versioi hienoa kappaletta Kuu saa valtansa auringolta, jossa lauletaan:

Revin itseni irti ja pakenin
Juoksin syvälle metsään ja syvään jouduinkin
Oli pakoni toivontäytteinen
Luulin pärjääväni yksin
Vaan tiennyt en, sinut tarvitsen

Kuu saa valtansa auringolta
Ja vaikka näyttääkin hohtavalta,
Ei valoaan se yksin jaa,
Saa vallan auringolta,
Auringolta jolta,
Kuu vain lainaa valoaan!

Marko Annalan sanoitukset ovat saaneet minut pohtimaan monia ihmisyyden puolia ja hänen masennuksesta kertova kirjansa Värityskirja on myöskin mainio. Lyriikat ovat usein jopa henkeäsalpaavan hienoja huomioita ihmiselämästä.

Äidiltä kieli, isältä maa – hyvää itsenäisyyspäivää!

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu