Lepää rauhassa Jörkka – olit ainutlaatuinen

Suru-uutisia minulle paljon merkinneistä henkilöistä on viikon sisään mahtunut kaksi. Ensin Kobe Bryant, jonka merkitys koripallon harrastajalle ja seuraajalle oli suuri. Tänään sitten tuli uutinen Jörn Donnerin kuolemasta. Jostain syystä hänellä on ollut minulle suuri merkitys vuosien varrella poikkeuksellisena kirjailijana, yhteiskuntakriitikkona ja sellaisena asioiden esille nostajana, joka usein ravisteli suomalaista sovinnaista hyssyttelymeininkiä.

Jostain syystä innostuin hänen tekemisistään ja kirjoista jo 1980-luvulla ja lukiossa tein kirjallisuusesitelmäni hänestä. Silloinen lestadiolainen äidinkielenopettajani oli aika pöyristynyt valinnastani. Kenties tein valinnankin osin Jörkan hengessä vähän ravistellakseni?

Olen ollut monesta asiasta eri mieltä ja en oikein ymmärrä hänen kaikkia valintojaan tai lausuntojaan vaikkapa ihmissuhteistaan. Kuitenkin hänen merkityksensä voimana, joka toi esille yhteiskunnan pönöttöneisyyttä ja ravisteli sitä hieman, oli minulle merkittävä.

Tiedän kuinka hän ärsytti monia – joskus minuakin. Paljon hän kuitenkin sai aikaan ja keskustelun herättäminen on yksi merkittävä arvo. Hesarin muistokirjoituksessa listataan hänne roolejaan vuosien varrella:  kirjailija, elokuva­ohjaaja, tuottaja, monin­kertainen kansan­edustaja, kaupungin­valtuutettu, euro­parlamen­taarikko, diplo­maatti, kosmo­poliitti, väittelijä, porvaril­lisuuden ravistelija ja itse­tietoinen ärsyttäjä.

Jääkööt laajemmat muistokirjoitukset muille osaavemmille. Halusin vain kertoa, että minun maailmassani on jälkeesi tyhjä tila, jota on vaikea täyttää.

Lepää rauhassa – teit paljon.

NikoKaistakorpi

Oikeudenmukaisuuden (toki subjektiivisesti) toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu