Huostaanotot koituvat kuntien kohtaloiksi

Lasten ja nuorten huostaanotot ja sijoitukset kodin ulkopuolelle ovat lisääntyneet viimeisen parinkymmenen vuoden aikana räjähdysmäisesti. Lapsia ja nuoria sijoitetaan kodin ulkopuolelle, kun muut keinot on käytetty ja mitään muuta ratkaisua lapsen kasvun ja kehityksen turvaamiseen ei ole. Huostaanotto on se viimeinen toimi, johon ryhdytään, jos ongelmat ovat luonteeltaan todella vakavia. Huostaanotto on kuitenkin radikaalein puuttuminen ihmisten yksityiselämään, jonka välttämiseksi on tehtävä jatkossa enemmän.

Lapsen sijoittaminen kodin ulkopuolelle on eettisesti hyvin haastavaa, mutta samalla se on kustannuksiltaan myös hyvin kallis vaihtoehto. Sijaisperheeseen tehtävä sijoitus maksaa noin 22 000 euroa vuodessa, ammatilliseen perhehoitoon noin 60 000 euroa vuodessa ja laitoshoitoon yli 90 000 euroa vuodessa. Mikäli lastensuojelulaitos on vieläpä määritelty erityisyksiköksi, kohoavat yhden sijoitetun vuosihinnat jopa 250 000 euroon. Lapsen sijoittaminen laitokseen kustantaa noin kymmenen kertaa enemmän kuin avohuolto. Yhden laitoshoitopaikan vuosikustannuksilla olisi esimerkiksi mahdollista palkata noin sata uutta tukiperhettä. Kunnissa ei kuitenkaan ole tuettu riittävästi perheitä esimerkiksi perhetyön keinoin, vaan haastavat nuoret on sijoitettu kodin ulkopuolelle, mikä maksaa kunnille moninkertaisesti enemmän.

Lastensuojelussa tarvitaan mittavaa ja syvää uudistusta, jossa resursseja kohdennetaan laitoshuollon sijaan aikaisempaa enemmän avohuoltoon. Panostaminen lapsiperheiden arjen selviytymisen palveluihin, vanhemmuuden tukemiseen ja tehostettuun perhetyöhön olisivat niin inhimillisesti kuin yhteiskunnallisestikin halvempia ratkaisuja. Todettakoon siis, että ennaltaehkäisevien palvelujen lisääminen näkyy kuntien budjetissa, kun raskaita ja korjaavia palveluja kyetään välttämään. Panostamalla esimerkiksi kuntien tarjoamaan kotiapuun, tulee se maksamaan itsensä moninkertaisesti takaisin. Eikö ole siis hölmöyttä olla panostamatta ennaltaehkäiseviin palveluihin?

+1
Nita Austero
Sosialidemokraatit Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Lastensuojelun ammattilainen, yhteiskuntatieteilijä

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu