Tiitisen vaiko Koiviston lista?

Kuten olemme panneet merkille, ns. Tiitisen lista on noussut tapetille. Tiitinen Supon johtajana on käynyt keskustelua listasta presidentti Koiviston kesken. Koivisto päätyi lopputulemaan, että lista on suljettava Supon kassakaappiin.

Tiitinen pyysi listan osalta audienssia presidentti Koivistolta miten listan salauksen osalta tulisi toimia. Näyttää siltä, että puhumme harhaanjohtavasti Tiitisen listasta, kun listan salauksen osalta tulisi puhua Koiviston listasta. Supon päällikkö Tiitinen ei ole yksin asiaa ratkaissut. Mikäli olisi, hän ei olisi audienssia asian tiimoilta Koivistolta ylipäätään pyytänyt.

Voimme toki pekuleerata miksi Koivisto antoi Tiitiselle ohjeen/käskyn listan ”kassakaapistamisesta”. Politiikan penkkiurheilija ei lähde asiaa tämän enempää pekuleeraamaan. Toki blogin lukija voi vetää rivien välistä johtopäätöksen, miksi Koivisto listan julkituonnin torppasi ja ”kassakaapisti”.

Summa summarum: Jos ja kun pitää paikkaansa, että Tiitinen on pyytänyt Koivistolta audienssia listan osalta on selvää, että kyse on Koiviston, eikä Tiitisen listasta. Tiitinen Supon päällikkönä käydessään keskustelua asiasta Koiviston kanssa on eittämättä ollut jo valtasuhteiden näkökulmasta kuunteluoppilaan roolissa.

Jos ja kun ymmärrämme Supon johtajan ja tasavallan presidentin välisen päätösvaltasuhteen, politiikan penkkiurheilija päätyy yksiselitteiseen johtopäätökseen, että kyse on Koiviston, eikä Tiitisen listasta.

Tiitisen lista on toki saanut vuosien varrella vakiintuneen käytännön, mutta ollenee kuitenkin niin, että kyse ei ole Tiitisen listasta, sanan varsinaisessa merkityksessä.

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu