Toukokuun verbaalinen tietokilpailu

Tervetuloa kaikki Uuden Suomen lukijat tämänkertaisen verbaalisen tietokilpailun ääreen! Formaatti on Juha Kuikan kehittämä, mutta meikäläinen toimii kisaisäntänä, kuten useasti ennenkin. Alla on 17 sana-aihiota, joihin on lisättävä kirjaimia sekä eteen että perään, niin että muodostuu annettuihin vihjeisiin sopivia sanoja. Plus-merkit osoittavat lisättävien kirjainten yhteismäärän. Sanat ovat substantiiveja (yleis- tai erisnimiä), adjektiiveja tai adjektiivin kaltaisia partisiippeja perusmuodossaan eli yksikön nominatiivissa. Sanat ovat suomenkielisiä tai suomenkieliseen puheeseen tai tekstiin sopivia; esim. ulkomaiset erisnimet ja tätä kilpailua varten luodut yhdyssanat voivat tulla kysymykseen.

Sanoihin voi joutua lisäämään myös yhdysmerkkejä eli -viivoja, jota ei lasketa kirjaimeksi. 

Jokaisesta oikeasta vastauksesta eli laatijan tarkoittamasta sanasta saa yhden pisteen. Muista sääntöjen mukaisista vastauksista, jotka jotenkuten sopivat vihjeeseen, saa oletusarvoisesti puoli pistettä. Pidätän kuitenkin itselläni oikeuden hienosäätää pisteytystä "väärien" vastauksien osuvuuden perusteella. Vastauksien sopivuutta vihjeisiin voi myös koettaa perustella.

Sanalistat lähetetään kommentteina, mutta ne eivät tule heti näkyviin, koska kommenttien ennakkotarkastus on päällä kilpailun päättymiseen saakka, jolloin vapautan kaikki kommentit. Myös muunlaisia kommentteja saa kernaasti lähettää, ja niitä julkaisen sitä mukaa kun niitä huomaan, sikäli kun ne eivät sisällä vihjeitä.

Jokaiseen kohtaan saa tarjota korkeintaan kolme sanaehdotusta. Jos tarjoatte useampia, katson kolme viimeksi lähetettyä "virallisiksi" ehdotuksiksenne. Suotavaa on myös lähettää lopuksi kooste noista lopullisista ehdotuksista.

Kilpailu päättyy oletusarvoisesti sunnuntaina klo 14, jolloin kerron oikeat vastaukset ja julistan tulokset. Siltä varalta että sunnuntaiksi ilmaantuu muuta tähdellistä tekemistä kahden aikoihin, pidätän kuitenkin itselläni oikeuden lykätä kilpailun päätöstä ja tulosten julkaisua myöhemmäksi. Jos näin käy, tiedotan siitä aikanaan.

Panen tehtävät julki jo nyt perjantaiaamupäivänä, siltä varalta että jollakulla on juuri nyt sopivaa aikaa.

 

1) ä  +2  kuusijalkainen

2) ö  +2  noin viisijalkainen

3) ü  +2  vaatii kuutta jalkaa

4) a  +2  pannaan aikanaan

5) u  +2  sama kuin edellinen

6) ur  +2  pantiin aikanaan Turussa

7) or  +3  liikkuu eteen, taakse, sivuille

8) ril  +3  edestakaista liikettä

9) assi  +4  pannaan tai pantiin

10) apu  +4  korkein

11) läjä  +4  toiseksi laajin

12) muru  +5  koillisessa

13) siva  +5  luoteessa

14) isis  +5  juhlaparille

15) mari  +6  marinointiinkin

16) osiris  +7  marista?

17) miss  +7  joskus marinoinnin jälkeen?

 

 

ollivaisala

Ihminen. Suomalainen. Perheenisä. Muusikko. Teisti–panteisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu