Lokakuun verbaalinen tietokilpailu

Hyvät lukijat, tässä ajankohtaiseen teemaan liittyvä verbaalinen tietokilpailu, jolla jo pari päivää sitten uhkasin. Ennen kuin kertaan säännöt, todetaan, että vastauksia tai niihin liittyviä vihjeitä ei saa kirjoittaa kommentteihin, vaan ne on lähetettävä osoitteeseen verbaalinen.tietokilpailu (ät) gmail.com. Muunlainen kommentointi on sen sijaan suotavaa ja suositeltavaa.

***

Alla on 15 sana-aihiota vihjeineen. Tarkoitus on muodostaa 15 vihjeisiin sopivaa vastaussanaa, siten että aihion molemmille puolille lisätään kirjaimia, yhteensä plus-merkein ilmaistu määrä. Jos esim. tehtävärivillä lukisi

omaan  +2  Seitsemän veljestä,

vastaus voisi olla romaani.

Vastaussanat ovat substantiiveja tai adjektiiveja (tai adjektiivin kaltaisia partisiippeja) perusmuodossaan eli yksikön nominatiivissa. Sanat ovat suomenkielisiä tai suomenkieliseen puheeseen tai tekstiin sopivia; esim. ulkomaiset erisnimet ja tätä kilpailua varten luodut yhdyssanat voivat tulla kysymykseen.

Jokaisesta oikeasta vastauksesta eli laatijan tarkoittamasta sanasta saa yhden pisteen. Muista sääntöjen mukaisista vastauksista, jotka jotenkuten sopivat vihjeeseen, saa oletusarvoisesti puoli pistettä. Saatan kuitenkin säätää pisteytystä ”väärien” vastauksien osuvuuden perusteella tarkemminkin.

Jokaiseen kohtaan saa tarjota korkeintaan kolme sanaehdotusta. Jos tarjoatte useampia, katson kolme viimeksi lähetettyä ”virallisiksi” ehdotuksiksenne. Suotavaa on myös lähettää lopuksi kooste noista lopullisista ehdotuksista.

Kilpailu päättyy oletusarvoisesti sunnuntaina klo 14, jolloin kerron oikeat vastaukset ja julistan tulokset. Siltä varalta että sunnuntaiksi ilmaantuu muuta tähdellistä kahden aikoihin, pidätän itselläni oikeuden lykätä kilpailun päätöstä ja tulosten julkaisua myöhemmäksi. Jos näin käy, tiedotan siitä aikanaan.

***

1) e  +2  edelläkävijä
2) a  +2  esitti edellistä
3) alma  +3  jaarittelija?
4) leo  +4  halvalla pantua?
5) aapo  +4  alla
6) eero  +4  juotavan perässä
7) vire  +5  juotavan perässä
8) esko  +5  vaalein pinnoin
9) venla  +5  kaima
10) jukola  +5  liiallista välittömyyttä
11) lukkari  +5   •••••••
12) ukot  +5  saarella?
13) lauri  +6  pienemmille pojille
14) timo  +7  yhteyden pitoon
15) kivi  +7 neljäs aikoinaan

***

Tällä kertaa on ehkä syytä korostaa, että vain laatijan ajattelemasta sanasta saa täyden pisteen, joten ajatustenluvullakin voi olla merkitystä. Minusta näyttää, että eräässä tapauksessa saattaa olla kaksi melko tasavahvaa vastaussana-ehdokasta (lupaan antaa ”väärästä” 0,75). Ajatustenluvun merkitystä voi kuitenkin vähentää sisällyttämällä mukaan kaikki mieleen tulevat järkevät vastaussanat (jos näitä on ≤ 3).

Vihjeenä uusille osallistujille ja muillekin: helpoimmat tehtävät eivät välttämättä ole alussa.

Rattoisaa viikonloppua!

ollivaisala
Espoo

Ihminen. Suomalainen. Perheenisä. Muusikko. Teisti–panteisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu