Verbaalinen tietokilpailu I/2024

Tässä vuoden ensimmäinen – muttei kenties viimeinen – verbaalivisa. Ennen kuin kertaan säännöt, totean, että vastauksia voi lähettää, sitä mukaa kuin huvittaa, sähköpostilla osoitteeseen verbaalinen.tietokilpailu (ät) gmail.com. Vastauksia tai niihin liittyviä vihjeitä ei saa kirjoittaa blogin kommentteihin, vaan tästä seuraa ankara rangaistus. Muunlainen kommentointi on sen sijaan tervetullutta.

Tarkistan tuon osoitteen sähköpostit aina silloin tällöin, ja kerron saapuneista viesteistä kommenteissa.

Säännöt

Alla on 16 sana-aihiota ja vihjettä. Esim. kohdassa 1 ”eli” on aihio ja ”sävelsi, myös lopusta alkuun” on vihje. Tarkoitus on muodostaa vihjeisiin sopivia vastaussanoja, siten että aihion molemmille puolille lisätään kirjaimia, yhteensä plus-merkein ilmaistu määrä. (Sillä, että myös aihiot ovat tällä kertaa sanoja, ei ole merkitystä.)

Vastaussanat ovat substantiiveja, adjektiiveja tai adjektiivin kaltaisia partisiippeja (kuten ”harkitseva”). Sanat ovat perusmuodossaan eli yksikön nominatiivissa. Sanat ovat suomenkielisiä tai suomenkieliseen puheeseen tai tekstiin sopivia; esim. ulkomaiset erisnimet ja tätä kilpailua varten luodut yhdyssanat voivat tulla kysymykseen.

Kirjainten lisäksi vastaussanoihin, myös itse aihioon, voi joutua lisäämään yhdysviivoja tai heittomerkkejä (esim. luuta-akka, rei’itin), joita ei lasketa kirjaimiksi.

Jokaisesta oikeasta vastauksesta eli laatijan tarkoittamasta sanasta saa yhden pisteen. Muista sääntöjen mukaisista vastauksista, jotka jotenkuten sopivat vihjeeseen, saa oletusarvoisesti puoli pistettä. Tilanteen mukaan saatan kuitenkin omavaltaisesti säätää pisteytystä hienojakoisemminkin.

Jokaiseen kohtaan saa tarjota korkeintaan kolme sanaehdotusta. Jos tarjoatte useampia, katson kolme viimeksi lähetettyä ”virallisiksi” ehdotuksiksenne. Suotavaa on myös lähettää lopuksi kooste noista lopullisista ehdotuksista.

Kilpailu päättyy oletusarvoisesti sunnuntaina klo 14, jolloin kerron oikeat vastaukset ja julistan tulokset. Siltä varalta että sunnuntaiksi ilmaantuu muuta tähdellistä kahden aikoihin, pidätän itselläni oikeuden lykätä kilpailun päätöstä ja tulosten julkaisua myöhemmäksi. Jos näin käy, tiedotan siitä aikanaan.

***

1) eli +2 sävelsi, myös lopusta alkuun
2) siis +2 Nooa?
3) kä +3 pieni ja piikikäs
4) ja +4 kurkkuun
5) tai +4 kepein askelin
6) vai +4 tarpeen tässä?
7) jotta +4 häränkieli
8) kun +4 mustavalkoinen amerikkalainen
9) sekä +5 moni presidenttimme
10) mutta +5 pianossa
11) että +5 pistoolein
12) kuin +5 koulun aloitus
13) esa +5 joka aihio paitsi tämä
14) koska +6 Vennamolla?
15) jos +7 seuraa koko ajan
16) vaan +8 kiukkuinen

***

Kisaa edeltäneessä keskustelussa nousi esiin kysymys, saako kilpailuun osallistua tekoälyllä. Totesin, että se voisi olla mielenkiintoinen koe, mutta Janne Salosen testailu vahvisti epäilykseni, ettei tekoäly nykytilassaan pärjäisi kisassa. Lähinnä luulisin, että tekoäly voisi tuottaa sääntöjen mukaisia sanoja aihioiden ympärille (vaikka Jannen kokeilut eivät näyttäneet tukevan edes tätä), mutta vihjeiden osuvuuden arviointi jäisi ihmisosallistujalle. Jo tämä kuitenkin muuttaisi visalle ominaisen pähkäilyn luonnetta, joten esitän, että tekoälyn voisi sulkea pois sallituista apuvälineistä, tai jos joku sitä koemielessä käyttää, voisi mainita asiasta erikseen. Kaikenlainen muu nettihaku yms. on tietysti sallittua kuten aiemminkin.

ollivaisala
Espoo

Ihminen. Suomalainen. Perheenisä. Muusikko. Teisti–panteisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu