Verbaalinen tietokilpailu II/2020

Tervetuloa kaikki Uuden Suomen lukijat vuoden toisen verbaalisen tietokilpailun ääreen! Ennen kuin kertaan säännöt, on todettava, että kaikki VASTAUKSET on lähetettävä sähköpostilla osoitteeseen verbaalinen.tietokilpailu (ät) gmail.com. Niitä ei siis saa kirjoittaa kommentteihin, niin kuin vanhoina hyvinä aikoina ennen Uuden Suomen monessa suhteessa pieleen mennyttä ”uudistusta”. Kommentteihin ei myöskään saa kirjoittaa mitään, minkä voi ymmärtää vihjeeksi. Muunlainen kommentointi on sen sijaan toivottavaa.

Alla on 15 sana-aihiota, joihin on lisättävä kirjaimia sekä eteen että perään, niin että muodostuu annettuihin vihjeisiin sopivia sanoja. Plus-merkit ilmaisevat lisättävien kirjainten yhteismäärän. Sanat ovat substantiiveja (yleis- tai erisnimiä), adjektiiveja tai adjektiivin kaltaisia partisiippeja perusmuodossaan eli yksikön nominatiivissa. Sanat ovat suomenkielisiä tai suomenkieliseen puheeseen tai tekstiin sopivia; esim. ulkomaiset erisnimet ja tätä kilpailua varten luodut yhdyssanat voivat tulla kysymykseen.

Sanoihin voi joutua lisäämään myös yhdysmerkkejä eli -viivoja, jota ei lasketa kirjaimeksi.

Jokaisesta oikeasta vastauksesta eli laatijan tarkoittamasta sanasta saa yhden pisteen. Muista sääntöjen mukaisista vastauksista, jotka jotenkuten sopivat vihjeeseen, saa oletusarvoisesti puoli pistettä. Pidätän kuitenkin itselläni oikeuden hienosäätää pisteytystä ”väärien” vastauksien osuvuuden perusteella. Vastauksien sopivuutta vihjeisiin voi myös koettaa perustella.

Jokaiseen kohtaan saa tarjota korkeintaan kolme sanaehdotusta. Jos tarjoatte useampia, katson kolme viimeksi lähetettyä ”virallisiksi” ehdotuksiksenne. Suotavaa on myös lähettää lopuksi kooste noista lopullisista ehdotuksista.

Kilpailu päättyy oletusarvoisesti sunnuntaina klo 14, jolloin kerron oikeat vastaukset ja julistan tulokset. Siltä varalta että sunnuntaiksi ilmaantuu muuta tähdellistä tekemistä kahden aikoihin, pidätän kuitenkin itselläni oikeuden lykätä kilpailun päätöstä ja tulosten julkaisua myöhemmäksi. Jos näin käy, tiedotan siitä aikanaan.

1) a  +2  Älä tapa.
2) ata  +2  niemi niemessä
3) ali  +3  Ali
4) aar  +4  pohjatyötä tai sukupuolisuutta
5) dik  +4  piikikäs
6) niit  +4  ylhäällä
7) taa  +4  esim. A:sta a:han
8) elle  +5  laatikko joskus
9) nana  +5  ei ruudinkeksijä
10) joissa  +6  etelämerellä
11) tamino  +6  Taminolla muttei Paminalla
12) lapa  +6  kolmireikäinen
13) rapa  +6  kiekkourheilija
14) niku  +6  kyllästyttää
15) samasinis  +8  kansallinen symboli
ollivaisala

Ihminen. Suomalainen. Perheenisä. Muusikko. Teisti–panteisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu