Verbaalinen tietokilpailu III/22

No niin tässä koronatoipilaan lupailema verbaalivisa viikonlopuksi. Ennen kuin kertaan säännöt, todetaan, että vastauksia tai niihin liittyviä vihjeitä ei saa kirjoittaa kommentteihin, vaan on ne lähetettävä osoitteeseen verbaalinen.tietokilpailu (ät) gmail.com. Muunlainen kommentointi on sen sijaan suotavaa ja suositeltavaa.

Tšekkaan tuon osoitteen sähköposteja aina silloin tällöin (perjantaina etäopetuksen lomassa). Älkää ihmetelkö, jos en hirveän nopeasti kuittaa listojanne tai vastaa kommentteihinne.

Säännöt

Alla on 15 sana-aihiota vihjeineen. Tarkoitus on muodostaa 15 vihjeisiin sopivaa vastaussanaa, siten että aihion molemmille puolille lisätään kirjaimia, yhteensä plus-merkein ilmaistu määrä. Jos esim. tehtävärivillä lukisi

uom +2 maa

vastaus olisi todennäköisesti Suomi. Varsinaiset tehtävät ovat hitusen vaikeampia, mutta olen pyrkinyt panemaan helpohkojakin joukkoon.

Vastaussanat ovat substantiiveja tai adjektiiveja (tai adjektiivin kaltaisia partisiippeja) perusmuodossaan eli yksikön nominatiivissa. Sanat ovat suomenkielisiä tai suomenkieliseen puheeseen tai tekstiin sopivia; esim. ulkomaiset erisnimet ja tätä kilpailua varten luodut yhdyssanat voivat tulla kysymykseen.

Jokaisesta oikeasta vastauksesta eli laatijan tarkoittamasta sanasta saa yhden pisteen. Muista sääntöjen mukaisista vastauksista, jotka jotenkuten sopivat vihjeeseen, saa oletusarvoisesti puoli pistettä. Saatan kuitenkin diktaattorin valtuuksin säätää pisteytystä ”väärien” vastauksien osuvuuden perusteella tarkemminkin.

Jokaiseen kohtaan saa tarjota korkeintaan kolme sanaehdotusta. Jos tarjoatte useampia, katson kolme viimeksi lähetettyä ”virallisiksi” ehdotuksiksenne. Suotavaa on myös lähettää lopuksi kooste noista lopullisista ehdotuksista.

***

Kilpailu päättyy oletusarvoisesti sunnuntaina klo 14, jolloin kerron oikeat vastaukset ja julistan tulokset. Siltä varalta että sunnuntaiksi ilmaantuu muuta tähdellistä kahden aikoihin, pidätän itselläni oikeuden lykätä kilpailun päätöstä ja tulosten julkaisua myöhemmäksi. Jos näin käy, tiedotan siitä aikanaan.

1) l +2 uusi pomo
2) arse +2 karseen pitkä
3) at +3 saa hypätä yli
4) yk +4 sama aihiotta
5) ikkika +4 sama aihiotta
6) räme +4 järveksi lopulta?
7) lami +4 vaaleanpunainen
8) kanta +5 asiointipaikka
9) huvri +5 partasuu tai kenokaula
10) taju +6 pitkä ja kapea
11) tomi +6 äänetön
12) toli +6 lapa
13) patto +6 altistaa häikäisylle
14) svar +7 tervehdykseen vastattaessa?
15) ppuhe +8 valepuheessakin

ollivaisala
Espoo

Ihminen. Suomalainen. Perheenisä. Muusikko. Teisti–panteisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu