Verbaalinen tietokilpailu V/2020

Ulkona on kaunis ilma (ainakin täällä Etelä-Suomessa), mutta ulkohommia tehdessä tai niiden lomassa voi miettiä myös seuraavaa verbaalivisaa, joka tulee tässä ilman ennakkovaroitusta, pyytämättä ja yllättäen.

Kisan formaatti on Juha Kuikan kehittämä ja tuttu Vapaavuorosta. Ennen kuin kertaan säännöt, todetaan, että kaikki VASTAUKSET on lähetettävä sähköpostilla osoitteeseen verbaalinen.tietokilpailu (ät) gmail.com. Niitä ei siis saa kirjoittaa kommentteihin. Kommentteihin ei myöskään saa kirjoittaa mitään vihjeeksi ymmärrettävää. Muunlainen kommentointi on sen sijaan toivottavaa.

Jos on epävarma kommentin soveliaisuudesta, voi koettaa kepillä jäätä lähettämällä sen yllä mainittuun osoitteeseen, niin saatan sen kopioida sieltä blogiin.

Alla on 15 sana-aihiota, joihin on lisättävä kirjaimia sekä eteen että perään, niin että muodostuu annettuihin vihjeisiin sopivia sanoja. Plus-merkit ilmaisevat lisättävien kirjainten yhteismäärän. Sanat ovat substantiiveja (yleis- tai erisnimiä) tai adjektiiveja (tai adjektiivin kaltaisia partisiippeja) perusmuodossaan eli yksikön nominatiivissa. Sanat ovat suomenkielisiä tai suomenkieliseen puheeseen tai tekstiin sopivia; esim. ulkomaiset erisnimet ja tätä kilpailua varten luodut yhdyssanat voivat tulla kysymykseen.

Sanoihin voi joutua lisäämään myös yhdysmerkkejä eli -viivoja, jota ei lasketa kirjaimeksi.

Esimerkkitehtävä:

allaah  +2  kirjoitti islamista, oppositiojohtaja

(Tämän enempää politiikkaan viittaavaa ei tässä blogissa sitten olekaan.)

Jokaisesta oikeasta vastauksesta eli laatijan tarkoittamasta sanasta saa yhden pisteen. Muista sääntöjen mukaisista vastauksista, jotka jotenkuten sopivat vihjeeseen, saa oletusarvoisesti puoli pistettä. Pidätän kuitenkin itselläni oikeuden hienosäätää pisteytystä ”väärien” vastauksien osuvuuden perusteella. Vastauksien sopivuutta vihjeisiin voi myös koettaa perustella.

Jokaiseen kohtaan saa tarjota korkeintaan kolme sanaehdotusta. Jos tarjoatte useampia, katson kolme viimeksi lähetettyä ”virallisiksi” ehdotuksiksenne. Suotavaa on myös lähettää lopuksi kooste noista lopullisista ehdotuksista.

Kilpailu päättyy oletusarvoisesti sunnuntaina klo 14, jolloin kerron oikeat vastaukset ja julistan tulokset. Siltä varalta että sunnuntaiksi ilmaantuu muuta tähdellistä kahden aikoihin, pidätän itselläni oikeuden lykätä kilpailun päätöstä ja tulosten julkaisua myöhemmäksi. Jos näin käy, tiedotan siitä aikanaan.

 

1) r +2 joskus lakin alla
2) iir +2 lakikin (usein lakin alla)
3) nn +2 nimi, väitetään
4) akaa +3 ei huomion keskipisteenä
5) nike +3 pitkähäntäinen
6) ruis +3 selvä juttu
7) lohi +4 tahaton
8) hopi +5 pilkukas
9) nasa +5 rakettikin
10) titteli +5 käyttänee titteleitä
11) masu +6 naapurin tavoitteena?
12) pili +6 tarpeeton?
13) jee +6
14) pano +7 vaikea tyydyttää
15) nano +7 huomattavan suuri
+3
ollivaisala
Espoo

Ihminen. Suomalainen. Perheenisä. Muusikko. Teisti–panteisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu