Verbaalinen tietokilpailu VI/2020

Tervetuloa pitkästä aikaa verbaalisen tietokilpailun pariin! J. Kuikan kehittämä visaformaatti on monelle lukijalle vanhastaan tuttu, mutta uudet osanottajat ovat mitä tervetulleimpia, ja sääntöjen kertaus seuraa pian. Ennen sitä huomautan, että kaikki VASTAUKSET on lähetettävä sähköpostilla osoitteeseen verbaalinen.tietokilpailu (ät) gmail.com. Vastauksia ei siis saa kirjoittaa kommentteihin, ei myöskään niitä koskevia vihjeitä. Muunlainen kommentointi on sen sijaan toivottavaa.

Jos on epävarma kommentin soveliaisuudesta, voi koettaa kepillä jäätä lähettämällä sen yllä mainittuun osoitteeseen, niin saatan sen kopioida sieltä blogiin.

Kisassa on tarkoitus saada selville 15 vastaussanaa. Kunkin sanan keskeltä on otettu ”aihio”, jonka molemmille puolille on lisättävä kirjaimia yhteensä plus-merkillä merkitty määrä, siten että muodostuu vihjeeseen sopiva sana. Alla siis kuhunkin tehtävään aihio, lisättävien kirjainten määrä ja vihje.

Vastaussanat ovat substantiiveja (yleis- tai erisnimiä) tai adjektiiveja (tai adjektiivin kaltaisia partisiippeja) perusmuodossaan eli yksikön nominatiivissa. Sanat ovat suomenkielisiä tai suomenkieliseen puheeseen tai tekstiin sopivia; esim. ulkomaiset erisnimet ja tätä kilpailua varten luodut yhdyssanat voivat tulla kysymykseen.

Sanoihin, myös aihion keskelle, voi joutua lisäämään yhdysmerkkejä eli -viivoja, jota ei lasketa kirjaimeksi.

Jokaisesta oikeasta vastauksesta eli laatijan tarkoittamasta sanasta saa yhden pisteen. Muista sääntöjen mukaisista vastauksista, jotka jotenkuten sopivat vihjeeseen, saa oletusarvoisesti puoli pistettä. Jos hotsittaa, saatan kuitenkin säätää pisteytystä ”väärien” vastauksien osuvuuden perusteella tarkemminkin. Vastauksien sopivuutta vihjeisiin voi myös koettaa perustella.

Jokaiseen kohtaan saa tarjota korkeintaan kolme sanaehdotusta. Jos tarjoatte useampia, katson kolme viimeksi lähetettyä ”virallisiksi” ehdotuksiksenne. Suotavaa on myös lähettää lopuksi kooste noista lopullisista ehdotuksista.

Kilpailu päättyy oletusarvoisesti sunnuntaina klo 14, jolloin kerron oikeat vastaukset ja julistan tulokset. Siltä varalta että sunnuntaiksi ilmaantuu muuta tähdellistä kahden aikoihin, pidätän itselläni oikeuden lykätä kilpailun päätöstä ja tulosten julkaisua myöhemmäksi. Jos näin käy, tiedotan siitä aikanaan.

 

1) o  +2  koki kovia
2) anne  +3  Linnanmäellä
3) akka  +3  torjuttava välittömästi
4) ysi  +3  säännöllinen
5) aski  +4  pitkulainen, taipuisa
6) aski  +4  pienin
7) ysi  +5  äsken, pian tai juuri nyt
8) aski  +5  kuumenee
9) ukko  +5  sinne tänne
10) namu  +5  vallassa
11) eino  +5  huippusuoritus
12) tissi  +5  käy korville?
13) mina  +6  pp
14) aila  +7  turkki?
15) tatu  +8  joillakuilla pysäköinnin apuna

 

Koska minulla on visaisännyyden ohella kohtalaisesti muuta ohjelmaa luvassa – sekä töitä että puolukka- ja sieniretkiä ym. – älkää ihmetelkö, jos välillä on pitkähköjä taukoja, ennen kuin reagoin posteihin tai kommentteihin. Samasta syystä takarajan lykkäys sunnuntaina on hyvinkin mahdollinen.

EDIT: Annetaan lisäaikaa ainakin kello 18:aan. (Jos en sattuisi olemaan tuolloin vielä kotosalla koneen ääressä, vastauksia voi yrittää lähettä sen jälkeenkin, mutta 18 on arvio.)

+3
ollivaisala
Espoo

Ihminen. Suomalainen. Perheenisä. Muusikko. Teisti–panteisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu