Mikä ihmeen metaversumi?

Metaversesta eli metaversumista puhutaan nykyään aivan samalla tavalla kun internetistä puhuttiin 80-luvun alkupuolella. Kaikki puhuivat siitä miltä uusi viestintämuoto näyttäisi ja miten se tulee vaikuttamaan meidän elämään. Siinä vaiheessa vain harva tiesi mitä se oikeasti tarkoitti tai miten se käytännössä toimi. 

Hyvin samantyyppisestä ilmiöstä on kyse, kun puhutaan metaversesta. Kyse on virtuaalisesta paikasta, jossa digitaalinen- ja todellinen maailma kohtaa. Itse asiassa kyse ei ole mistään uudesta keksinnöstä, vaan se on noussut nyt uudestaan esille kun Mark Zuckerberg ilmoitti muokkaavansa Facebookista metaversumiyhtiön. 

Mikä sitten metaverse todellisuudessa on? 

Metaverse – mistä se on saanut alkunsa? 

Metaversen on kerrottu saaneen alkunsa vuonna 1992. Se tarkoittaa porttia, joka tulee sanoista meta ja universumi. Tästä mainittiin ensimmäisen kerran Neal Stephensonin tieteisromaanissa Snow Crash. Kirjassa ihmisiä edusti avatarit, jotka pääsivät todentuntuiseen virtuaalimaailmaan suojalaseilla valokuituverkkoja pitkin. 

He pystyivät olemaan arkisessa vuorovaikutuksessa toistensa kanssa eri tiloissa ja tuolloin ajatusta pidettiin lähinnä hulluna. Nyt olemme tulleet siihen, että pikkuhiljaa virtuaalinen todellisuus tulee ottamaan paikkansa internetin tilalla ja me tulemme olemaan jonkin täysin uuden edessä. 

Viimeisten vuosikymmenien aikana teknologia on kehittynyt hurjaa vauhtia. Voimme pitää itsestäänselvyytenä sitä, että voimme esimerkiksi pitää helposti yhteyttä toisiimme, ja saamme välittömästi tiedon tapahtumista ympäri maailman.

Jokainen meistä osaa arvailla, että metaverse on suunta sille miltä meidän tulevaisuus tulee näyttämään. Katsotaanpa mitä se mahdollistaa jo nyt. 

Virtuaaliseen todellisuuteen rakennettu universumi

Jokaisella meistä käy toisinaan mielessä ajatus siitä, että olisi kiva paeta edes hetkeksi johonkin toiseen todellisuuteen ja ottaa pieni hengähdyshetki omaan arkeen. Metaverse on juurikin tällainen paikka joka tekee niin sanotusti mahdottomankin mahdolliseksi, -vieläpä omalta kotisohvalta. 

Metaverse on virtuaalinen maailma, jossa ihmiset asuvat, tekevät töitä, shoppailevat ja ovat vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Se on hypoteettinen todellisuus, joka on rakennettu täysin ihmisten luoman todellisuuden ympärille. Suuret yritykset uskovat tämän tulevaisuuten vahvasti ja sen kehityksessä ovat mukana yritykset kuten Microsoft, Apple, Google, Epic Games ja Nike sekä Facebook vaihtoi nimensä Metaksi osoittaakseen miten vahvasti tulevat keskittymään metaversen kehittämiseen tulevaisuudessa.

Metaverse on kaikkien yhteistä omaisuutta

Ei ole vain yhtä ainoaa paikkaa, jota voisi kutsua metaverseksi. Kuka tahansa voi työstää sitä ja löytää erilaisia tapoja miten päästä maailman fyysisten rajojen ulkopuolelle. Ei ole mitään tahoa joka omistaa metaversen, joten markkinoilla on useita yrityksiä joiden toiminta perustuu tähän. 

Jokainen näistä toimii eri tavalla ja heillä on tarjota hyvin erilaisia palveluita. Näitä yhdistää ainoastaan se, että ne toimivat metaversessa. Tunnetuimpia niistä ovat nämä seuraavat:

  • Sandbox

Sandbox on niin kutsuttu virtuaalinen hiekkalaatikko, josta voi ostaa ja myydä maata sekä muuta omaisuutta. Saat käyttöösi erilaisia työkaluja, joilla on mahdollista luoda sellainen maailma jossa haluaisit itse virtuaalisesti elää. 

  • Decentraland

Decentraland on paikka, jossa pääsee luomaan ja kehittämään virtuaalitodellisuuteen juuri oman näköisen maailman. Täällä pääset elämään normaalia elämää, jossa voit shoppailla, tehdä töitä tai hengailla kavereiden kanssa ympäri maailman. Lisäksi siellä järjestetään konsertteja, festivaaleja ja monia muita tapahtumia, joihin voit osallistua. Aivan kuten oikeassa elämässä alustalla voit ostaa, myydä ja hallita virtuaaliomaisuuttasi. 

  • Star Atlas

Kun kaipaat elämääsi tähtipölyä ja haluat pyyhkiä jaloista maapallon pölyt, niin voit suunnata Star Atlakselle. Tämä metaverse on peli, jossa jokainen aloittaa tavallisena kansalaisena ja tavoitteena on kehittää suhteita, joiden avulla voi vaikuttaa yhteisöön. Tällä universumilla hankitulla omaisuudella voi ostaa muun muassa maata, laivoja, miehistön jäseniä ja laitteita.

Lähde omalle tutkimusmatkalle metaverseen

Vaikka idea virtuaalisesta universumista on pääpiirteittäin jo olemassa, niin todellisen metaversen kehittäminen on vielä alkutekijöissä. Kukaan ei osaa vielä arvioida tarkkaan sitä milloin pääsemme esiintymään digitaalisina avatareina metaversumissa, mutta sitä ennen on mahdollista jo tutustua alustaviin versioihin siitä mitä on odotettavissa.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu