Mikä on lohkoketjuteknologia ja mitä hyötyjä sillä on?
Tätä nykyä maailma on hyvin digitalisoitunut ja monet asiat hoituvat sähköisesti. Siitäkin huolimatta välikäsiä tuntuu olevan vähintäänkin yhtä paljon – ellei enemmän – kuin aiemmin.
Esimerkiksi rahansiirrot, vuokra-asunnon ovien avaaminen ja vaikkapa äänestäminen edellyttävät kaikki omaa välikättään, mikä on este nopeudelle ja suoraviivaisuudelle. Pelaa perinteisellä tavalla verkossa ei myöskään onnistu, ellei mukana ole muutamia välitoimijoita.
Tässä avuksi tulee blockchain eli lohkoketjuteknologia, joka pyrkii nokkelalla tavalla poistamaan kolmansien osapuolien tarpeellisuuden.
Monet kuulevat lohkoketjuteknologiasta siinä vaiheessa, kun he ovat tutustuneet kryptovaluuttoihin. Lohkoketjuteknologia ei kuitenkaan mahdollista ainoastaan digitaalisten valuuttojen olemassaoloa, vaan sen avulla monet arjen askareet olisi mahdollista hoitaa luotettavammin, edullisemmin ja nopeammin.
Miten lohkoketjuteknologia sitten tarkalleen ottaen toimin? Siihen saat vastauksen tässä jutussa.
Mitä lohkoketjuteknologia on?
Lohkoketju on ikään yleisnimitys sähköisille tilikirjoille, joiden sisällä voidaan säilyttää mitä tahansa hyödyllistä/arvokasta sisältöä, joka on digitaalisessa muodossa. Lohkoketjua voidaan pitää eräänlaisena sähköisenä kirjanpitona, joka on hajautettu useille ympäri maailmaa sijaitseville palvelimille.
Ja nuo palvelimet ovat nimenomaan niitä, jotka pitävät lohkoketjua yllä.
Rautalangasta väännettynä lohkoketju tarkoittaa menetelmää, jossa lukuisat eri palvelimet pitävät yllä verkkoa, josta löytyy tietyn lohkoketjun tietokanta. Tästä hyvä esimerkki on Bitcoin.
Kun toimijoita eli palvelimia on riittävä määrä, syntyy hajautettu tietokanta, jota ei voi hallita jokin yksi taho, kuten valtio tai keskuspankki. Näin ollen kyseistä tietokantaa ei olisi mahdollista väärentää, tuhota tai manipuloida. Lohkoketjuista löytyvät tiedot pysyvät siis visusti turvassa.
Lohkoketjuteknologian käyttökohteet
Lohkoketjuteknologiaa voidaan oikeastaan käyttää minkä tahansa arvokkaan tiedon kirjanpitoon sekä säilöntään, joka on digitaalisessa muodossa. Ihan joka paikkaan se ei kuitenkaan sovi.
Lohkoketjuteknologian ydintarkoitus on avoimuudessa, puolueettomuudessa ja hajautuneisuudessa, mutta niiden saavuttaminen edellyttää, että palvelimien eli käyttäjien verkko on riittävän laaja.
Siksipä rajalliselle ihmisryhmille suunnatut lohkoketjuteknologiat eivät ole tarpeen tai edes hyödyllisiä. Miksi? Koska tietokannan hallinta ei ole riittävästi hajautettua, eikä myöskään puolueetonta.
Lohkoketjuteknologiaa voi näin ollen käyttää hyödyksi esimerkiksi maksuvälineiden sekä sosiaalisen median alustojen luomisessa. Sen voimin on mahdollista myös sähköistää kirjanpito esimerkiksi maksuihin, äänestyksiin tai asuntojen vuokrauksiin liittyen.
Lohkoketjuteknologian rooli jokapäiväisessä liiketoiminnassa
Blockchain-teknologia suorastaan kukoistaa, kun on kyse omistusoikeuksien vaihdoksista ja niiden todistamisista. Lohkoketjussa tiedon voi säilöä ja tarkastaa ilman, että mukaan tarvitaan kolmansia osapuolia, kuten lakimiehiä.
Älysopimusten voima taas piilee siinä, että esimerkiksi vuokra-asuntojen ovien avaaminen pystytään automatisoimaan. Avaimia ei siis tarvitsisi enää olla fyysisesti tuomassa, vaan PIN-koodi tulisi automaattisesti voimaan heti vuokralaisten suorittaman maksun jälkeen.
Miksi lohkoketjuteknologia on tärkeä innovaatio?
Blockchain on erityisen lupaava ja vallankumouksellinen teknologia, koska se auttaa vähentämään tietoturvariskejä, torjumaan petoksia ja tuomaan läpinäkyvyyttä skaalautuvalla tavalla.
Kryptovaluuttojen ja NFT:iden yhdistämisen ansiosta lohkoketjuteknologia on sittemmin kehittynyt hallintaratkaisuksi kaikentyyppisille globaaleille teollisuudenaloille. Nykyään voit löytää lohkoketjuteknologian, joka tarjoaa läpinäkyvyyttä elintarvikeketjulle, turvaa terveydenhuollon tiedot, innovoi pelaamista ja muuttaa yleisesti tapaamme käsitellä dataa ja omistajuutta suuressa mittakaavassa.
Mitä hyötyjä lohkoketjuteknologiassa piilee?
Oikealla tavalla käytettynä lohkoketju voi tarjota vahvan alustan arjen askareiden nopeuttamiselle ja tehostamiselle. Muutamia lohkoketjuteknologian hyötyjä ovat esimerkiksi nämä:
- Arvokkaan tiedon säilytys luotettavasti – Koska ketjuun sisältyviä lohkoja ei voi muokata vahvistuksen jälkeen, ei myöskään niiden sisällä olevia tietoja pysty vääristämään. Muutokset edellyttävät uusien lohkojen luomista, joiden lisääminen ei ole mahdollista ilman hajautetun ja puolueettoman verkon vahvistusta.
- Rahan sekä ajan säästäminen – Koska varmennusprosessit ovat automatisoituja ja tarvetta kolmansille osapuolille ei ole, voi monista arjen toiminnoista tehdä merkittävästi halvempia ja nopeampia.
Kuten pelkästään tästä jo huomaa, lohkoketjujen yleistymisestä olisi hyötyä kaikille, eikä vain kryptovaluutoista kiinnostuneille.
Kommentit (0)