Miksi pelaaminen netissä on niin yleistä?


Vielä 2000-luvun alussa tietokoneilla ja konsoleilla pelaamista ei pidetty erityisen suuressa arvossa. Vuosien kuluessa pelaaminen on kuitenkin nostattanut suosiotaan ja yhä useampi nauttii sekä konsolipeleistä että tietokoneella tai älylaitteilla pelaamisesta. Pelit vievät mukavasti ajatukset pois arjen haasteista ja rentouttavat oloa, jolloin myös mieliala pysyy herkemmin parempana.Markkinoilla on runsaasti erilaisia tapoja pelata, joten lähes jokaiselle löytyy oma tapansa nauttia peleistä – yksin tai yhdessä. 

Konsoleita löytyy jokaiseen makuun

Alun perin konsolipelaajien iloksi löytyivät ainoastaan Nintendo sekä Sega, mutta vuosien varrella tarjonta on monipuolistunut. Tämän päivän konsoleista suosituimpia ovat Playstation, Xbox sekä Nintendo Switch, joista jokainen mahdollistaa toinen toistaan uskomattomampia pelikokemuksia. Playstation 5 aiheutti suuren ryntäyksen ilmestyessään markkinoille, kun useat taloudet pyrkivät nappaamaan itselleen uutuuden. Jonotusajat kävivät pitkiksi, sillä konsoleita ei yksinkertaisesti ollut riittävästi tarjolla. 

Nintendo Switch puolestaan yleistyi erityisen paljon myös 2020-luvulla, mikä näkyy monissa kotitalouksissa. Käsikonsoli nousi suureen suosioon, mutta laitteen pystyy yhdistämään televisioon, mikä puolestaan teki laitteesta entistä houkuttelevamman. Nintendo Switchin pelivalikoima on hyvin suuri ja monipuolinen, eikä pelaamista varten ole pakko hankkia fyysistä peliä. Samalla laitetta on helppoa kuljettaa mukana ja sen käyttäminen on hyvin yksinkertaista. 

Toisille Xbox on ainoa oikea vaihtoehto, eikä uusin Xbox jäänyt myöskään kauppojen hyllyille pölyttymään. Xboxin suosio perustuu suurelta osin sen laadukkuuteen sekä helppokäyttöisyyteen, sillä pelit kulkevat kätevästi mukana tilillä eivätkä laitteessa, joten saat pelit auki haluamallasi koneella. 

Tietokoneilla pelaaminen on nykyisin suosittua

Tietokoneilla on mahdollista pelata niin yksin kuin yhdessäkin. Pelaajia on erilaisia, sillä toiset pelaavat ajankuluksi, kun taas toiset nauttivat kilpapelaamisesta. Pelaaminen on suosittu tapa viettää kavereiden ja tuttujen kanssa, parhaimmillaan samassa joukkueessa pelaamalla. Toisille pelaamisesta kehittyy ammatti, jota varten tulee harjoitella ahkerasti. Pelaamisen muututtua ammatiksi ei jää harrastelijamainen pelaaminen pois ja omaa pelaamista tulee kyetä kehittämään ottelu toisensa jälkeen. 

Tänä päivänä myös e-urheilu on löytänyt tiensä myös vedonlyöjien suosioon, jolloin otteluita seurataan jopa entistä tiiviimmin ja suuremmalla mielenkiinnolla. E-urheilulla on myös omat faninsa, jotka kannustavat suosikkijoukkuettaan tiiviisti kaudesta toiseen. Onkin selvää, että e-urheilu on tullut jäädäkseen ja sen suosio on jo lähellä perinteisten urheilulajien suosiota. 

Pelaaminen jakaa ihmisiä

Toisille pelaaminen on yhä tänä päivänä mörkö, jonka uskotaan aiheuttavan pelkkää harmia pelaajille. Toiset kokevat e-urheilun kaltaisen kilpapelaamisen peliongelmana, vaikka kyseessä on ammatti ja vaativan harjoittelun tulos. Pelaamista pidetään helposti huonona asiana, joka häiritsee liikaa muuta elämää. Pelaaminen voidaan kokea huonommaksi tavaksi viettää omaa aikaa kuin esimerkiksi juoksulenkillä käyminen tai museoissa vierailu. Syy tähän löytyy kuitenkin pelaamisen alkuvuosilta, kun pelaaminen konsoleilla ja tietokoneilla oli vielä uusi ilmiö. 

Monille pelaaminen on kuitenkin yksi rakkaimmista harrastuksista, joka vie ajatukset pois arjesta ja tuo piristystä päivään.

Pelaaminen voi tuoda myös sosiaalisia kokemuksia, sillä useimpia pelejä voi pelata myös yhdessä muiden pelaajien kanssa, vaikka pelaajat olisivat eri puolilla maapalloa. Pelaamisen sosiaalisuus ei myöskään rajoitu tänä päivänä pelkästään konsolipeleihin, sillä monet suomalaiset pelisivustot  mahdollistavat keskustelemisen muiden pelaajien kanssa myös kasinopelien ympärillä.

Pelaamisen yhteydessä tarvitaan tuolloin kykyä kommunikoida, mikä osaltaan voi parantaa myös kielitaitoa. Pelaaminen edellyttää myös suunnitelmallisuutta, kykyä hahmottaa tapahtumia sekä tavoitteellisuutta. Usein pelaajat kokevat myös rentoutuvansa pelien aikana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu