Teknologia kehittyy peleissä hurjaa vauhtia

Teknologia – tuo paljon ihmetystä aiheuttava asia. Oletko koskaan pysähtynyt miettimään mitä sillä edes tarkoitetaan? Keskustelimme tästä ystäväni kanssa eräänä iltana, kun olimme yhdessä lenkkeilemässä.

Teknologialle on mielenkiintoinen määritelmä. Sen voi määritellä muunmuassa tällä tavoin: teknologia on tieteellisen tiedon soveltamista ihmiselämän käytännön tavoitteisiin tai, kuten joskus sanotaan, ihmisympäristön muuttamiseen ja manipulointiin.

Kysymys siis kuuluu, ovatko videopelit meidän hanskassamme vai alkaako teknologia niin oikeasti manipuloida meidän elämäämme? Luulen, että voimme ainakin vielä itse vaikuttaa tähän.

Eri pelimuodot vaikuttavat eri tavoin

On paljon erilaisia pelien  muotoja ja teknologia näissä kehittyy jatkuvasti. Uusia pelejä ilmestyy, sovelluksia sekä konsoleita kehitetään ja uusia pelisivustoja syntyvy kuin sieniä sateella. Myös peliautomaateista on ollut paljon keskustelua lähivuosina, sillä peliriippuvuus on kasvava ilmiö, eikä kaikilla ole työkaluja hoitaa sitä.

Osa pelejä varten kehitetyissä teknologioista ovat myös arkipäiväisessä käytössämme. Esimerkiksi kasvojentunnistus on yhä useammassa älyluurissa ja myös peleissä meidän ei tarvitse kuin näyttää kasvomme ja saamme aidon näköisen hahmon luotua. Kasvojentunnistus on myös itselläni käytössä päivitäin.

Online-pelaaminen puolestaan on kuin internetissä pelaamista ja sen avulla voimme luoda myös sosiaalisia kontakteja jopa maailman toiselle puolen. Kun ennen puhuin Skypessä serkkuni kanssa etänä, voin pian varmaan hengata hänen kanssaan samassa tilassa jutustelemassa teekupposen ääressä.

Pelien monopoliasema ja sen kehittyminen

Osa on seurannut vuosia kestäneen Veikkauksen monopoliaseman seuraamista ja myös Veikkauksen pelikehitys on edennyt todella kovaa tahtia. On ollut paljon keskustelua siitä, miten Veikkaus olisi murrettava ja pelien monopoliasema purettava

Veikkauksella on tulossa pakollinen tunnistautuminen vuoden 2023 alussa, vaikka alun perin sen olikin tarkoitus olla jo aikaisemminkin käytössä. Veikkauksen teknologiapäälliköllä onkin ollut paljon asioita hyppysissään ja uusien pelien kehittämisen lisäksi ovat he joutuneet ottamaan askeleen taaksepäin.

Omasta mielestäni pelikoneet eivät kuulu ruokakauppoihin, sillä siinä käytetään hyväksi esimerkiksi peliriippuvaisia vanhuksia. Mielestäni videopelit ja niiden teknologian kehittyminen saa näkyä ja kuulua ja ala on mielestäni erittäin mielenkiintoinen. En kuitenkaan hyväksy teknologian testausta viattomilta ja riippuvuudella rahastettavilta ihmispoloilta.

Uudet teknologiat pelimaailman ytimessä

Pelimaailman uudet innovaatiot jatkavat kehitystyötänsä ja kehitystyö näkyy myös muussa elämässämme. Kuten aiemmin jo kirjoitinkin kasvojentunnistuksesta, mikä tuntui ennen hurjalta ajatukselta, mutta on nykyään arkeamme. Myös muita videopeleistä syntyneitä innovaatioita on pystytty hyödyntämään.

Yksi puhutuimmista aiheista on VR-teknologia. Se tiedetään parhaiten pelimaailmasta ja jotkut ovatkin jo ostaneet ensimmäisiä versioita VR-laseista, joiden avulla pystytään jo matkustamaan pitkin maailmaa tai kokemaan eri peleissä uskomattomia kokemuksia.

Tästä on kuitenkin suurta hyötyä esimerkiksi traumaattisten kokemusten hoidossa, fobioiden hoidossa, tulevaisuudessa yhteydenpidossa, mielen tasapainoittamisessa ja muissakin arkipäivän asioissa. Emme tiedä, jos tulevissa videopuheluissa hyödynnettäisiin peliteknologiaa ja pelikenttien lisäksi voisimme etänä tavata läheisiämme.

Pelit mietityttää monesta syystä

Videopeleillä on sellainen vaikutus, että sopivalla annostuksella ne saavat ainakin minut voimaan paremmin. Koen olevani parempi isä, kumppani sekä työkaveri. Koska olen innostunut niistä, ne antavat minulle potkua muuhunkin tekemiseen. Ei niitä kuitenkaan väkisin tarvitse alkaa pelaamaan.

Peliautomaatit mietityttävät välillä minua siitäkin syystä, että jokaisella täytyisi olla valinnan vapaus pysyä poissa pelien ääreltä. Veikkausta onkin kritisoitu ja sen ehtoja kommentoitu, sillä peliautomaatit haluttaisiin kokonaan piiloon. Työtä tämän eteen ollaankin tekemässä.

Olen todella innoissani videopelien kehittyvästä teknologiasta, sillä sen avulla voidaan saavuttaa huikeita tuloksia myös muilla teknologian osa-alueilla. Liika on kuitenkin aina liikaa ja toivon, ettei ihmiskunnan inhimillisyys ja teknologia sekoitu liikaa keskenään. Jään kuitenkin itse innolla seuraamaan teknologian kehittymistä niin kauan kuin minussa henki pihisee.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu