EU:n yhteinen sote-rahasto auttaa sote-palvelujen saannissa

Euroopan Unioni talousjärjestelmä ei tue julkisten palvelujen rahoitusta. Suomen hallitus on vedonnut EU:n talouskuriin ja leikannut sillä perusteella julkisia palveluja. Tällä hetkellä Suomessa hyvinvointialueilla on isot ja laajat yt-neuvottelut. Yt-neuvottelujen agendalla on yli 10 miljoonan leikkauksia sosiaali- ja terveyspalveuihin juuri nyt, kun sote-palvelujen tarve on kasvanut lastensuojelussa, mielenterveyspalveluissa ja vanhuspalveluissa. Kansalaiset eivät saa lääkäripalveluja ja sairaanhoitajien ja lähihoitajien sekä sairaalan tukipalveluhenkilöstöstä on pulaa.

EU:n perusoikeuksiin ja Suomen perusoikeuksiin kuuluvat sote-palvelut. Ihmisen henkeä ja terveyttä pitäisi suojella, mutta näistäkin tiedoista huolimatta Suomen hallitus leikkaa sotesta vain siksi, että EU:n talousjärjestelmä vaatii leikkauksia. Jos tilanne on se, että sote-palveluja ei voida antaa siksi, että julkinen velka ei anna myöden, onko tarpeen pohtia, miten tällainen karmea yhtälöä käännetään kansalaisen turvaksi.

Jos Suomen hallituksen on vaikea ottaa velkaa poliittisesta syystä, on vaihtoehtona olemassa yhteinen EU-soterahasto. Se perustuu EU-maiden yhteiseen rahoitukseen. Aika usein näitä rahastoja on EU-valtioissa käytetty kiertotienä rahoittaa kansallisia tarpeita. Kansallisella tasolla on usein viesti poliitikoilta ollut, että kun oli pakko niin siksi lähdettiin yhteiseen rahastointiin. Kansallisissa vaaleissa pidetään näin poliittiset kasvot.

Ratkaisuja on löydyttävä sote-palvelujen saatavuuteen Euroopassa ja Suomessa pikaisesti. On tunnustettava tilastolliset tosiasiat, kuten se, että vanhusväestön määrä on suuri ja he tarvitsevat nyt sote-palveluja. Se, että palveluja leikataan talouden tervehdyttämisen nimissä ei auta niitä, jotka palveluja tarvitsevat.

Eurooppa, Suomi ja maailma kärsivät hoitaja- ja lääkäripulasta. Euroopan on yhdessä löydettävä keinoja ammattilaisten työnjakoon sote-alalla, koulutettava lisää henkilökuntaa ja nostettava palkkoja houkuttelevuuden nimissä. Mutta sote-alalla ei riitä yksin se, että hoitajia ja lääkäreitä on riittävästi. Lääkärit ja sairaanhoitajat tarvitsevat rinnalleen eri ammattiryhmien edustajia, jotka mahdollistavat lääkärien ja sairaanhoitajien työn onnistumisen.

Puheiden aika on ohi. Terveys- ja sosiaalipalvelut on tehty ihmisten parhaaksi. Kun saatavuus on ajoissa parasta, silloin yhteiskunnan ja EU-talousalueen sote-lasku on pienin, kun hoitoa saadaan ajoissa. Myöhäinen hoito kasvattaa kuluja. Tehdään seuraavalla EU-kaudella EU-tasoinen sote-strategia, jolla toteutetaan sote-palvelujen saatavuus, eikä leikata niistä.

PaiviNiemi-Laine
Sosialidemokraatit Helsinki
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

Nykyinen tehtävä Ammattiliitto JHL:ssä on yhteiskuntasuhteiden johtaja. Kokenut päätöksentekijä, verkostoituja ja vaikuttaja. Toiminut ammattiyhdistysliikkeessä monenlaisissa tehtävissä mm. 7,5, vuotta Ammattiliitto JHL ry:n puheenjohtajana. Poliittista kokemusta paikallisesta ja alueellisesta, valtakunnalliselta tasolta sekä myös Eurooppa-tasolta. Lainsäädäntötyössä lobaajana kotimaassa ja Euroopassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu