Palkalla on tultava toimeen Euroopan Unionissakin

Harva suomalainen mieltää Euroopan Unionin sisäpoliittiseksi areenaksi, missä Suomi on vain yksi päätöksentekijä EU-talousalueessa. Suomen työmarkkinat ovat yksi osa EU:n yhteisistä työmarkkinoista. EU ei siis ole kansainvälistä toimintaa, vaan jokainen suomalainen palkansaaja ja kansalainen toimii eurooppalaisessa yhteisössä.
Suomalaiset työntekijät ovat olleet pitkään erityisessä suojeluksessa EU:ssa, sillä työelämän uudistukset ja lainsäädäntö saavat alkunsa EU:ssa. Siksi on tärkeää, että suomalaiset palkansaajat äänestävä vahvasti näissä vaaleissa.
Euroopan työmarkkinajärjestöt  neuvottelevat ja sopivat myös työelämän kehittämisestä. Tätä työmarkkinajärjestöjen ja komission yhteistyötä ja neuvotteluja kutsutaan sosiaaliseksi vuoropuheluksi tai sosiaalidialogiksi. Se vastaa suomalaista kolmikantamallia, jossa osapuolina ovat työnantajat, työntekijät ja hallitus.
EU:n parlamentti tarvitsee vahvaa työelämän ja palkansaajien edunvalvojaa. Parlamentissa tehtävä lainsäädäntö vaikuttaa aina tavalla tai toisella palkansaajien toimeentuloon ja asemaan työmarkkinoilla. Koska EU on tällä hetkellä palkansaajien paras ystävä, on suomalaisilla palkansaajilla paljon asioita, joita pitäisi parantaa juuri EU:n lainsäädäntötyön kautta.
Palkalla on tultava toimeen Euroopan Unionissa. Nyt tilanne on erittäin haastava. Palkkaköyhyys on kasvanut merkittävästi. Pääomia on suitsittava siten, ettei palkkoja voida dumpata yritysvaihdoksissa. Useimmiten yrityskaupoissa heikennetään työntekijöiden palkkoja ja työehtoja. Pääomien omistajat maksavat näillä leikkauksilla omistajille osinkoa. Tällaiselle keinottelulle on saatava loppu. Lisäksi on säänneltävä siitä mm. että vastentahtoiset osa-aikatyöntekijät saavat täydet tunnit. Nollatuntisopimukset ja vastentahtoiset osa-aikatyöt köyhdyttävät ihmisten toimeentulon, joita työnantajat paikkaavat julkisilla verovaroilla erilaisten tukien muodossa.
Vihreä siirtymä on ilmaston ja ympäristön hyvinvoinnin vuoksi tärkeitä asioita. Näissä parlamentin päätöksissä on tärkeää, että palkansaajan asemaa toimeentulon näkökulmasta vaalitaan. Polttomoottoriautojen valmistuksen lopettaminen vuonna 2030 ei auta suomalaista työntekijää, jos tilalle ei ole antaa EU:n tasoista taloustukea kansalaisilleen hankkia vaikkapa sähköautoa. Suomi on harvaan asuttu maa ja joukkoliikenne on heikkoa. Joten iso taloudellinen tuki tarvitaan monelle palkansaajalle, jotta vihreään siirtymään kaikki voivat lähteä mukaan. Yhdysvalloissa presidentti Biden on käynnistänyt IRA -ohjelman (Inflation Reaction Act), jossa tuki vihreään siirtymään kansalaisille ja yrityksille on mittava.
Euroopan Unionin vaalit alkavat keskiviikkona ennakkoäänestämisellä 29.5.-4.6. ja varsinainen vaalipäivä on 9.6. Jokainen äänestäjä voi muuttaa maailmaa omalla äänellään. Ihmisarvoinen Eurooppa on nyt äänestäjistä kiinni.

 

 

 

PaiviNiemi-Laine
Sosialidemokraatit Helsinki
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

Nykyinen tehtävä Ammattiliitto JHL:ssä on yhteiskuntasuhteiden johtaja. Kokenut päätöksentekijä, verkostoituja ja vaikuttaja. Toiminut ammattiyhdistysliikkeessä monenlaisissa tehtävissä mm. 7,5, vuotta Ammattiliitto JHL ry:n puheenjohtajana. Poliittista kokemusta paikallisesta ja alueellisesta, valtakunnalliselta tasolta sekä myös Eurooppa-tasolta. Lainsäädäntötyössä lobaajana kotimaassa ja Euroopassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu