Kapteeni

 

 

Harvoin saa nykyisin nauttia uusista, hyvistä kantaaottavista elokuvista. Nyt tällä lailla pääsi käymään, kun katselin Robert Schwentken elokuvan Der Hauptman. Pyrin kehumaan ja ylistämään elokuvaa koettaen olla spoilaamatta elokuvan juonta.

Elokuvan tapahtumapaikkana on kaoottinen, romahtava kolmas valtakunta ja sen viimeiset viikot yhden sotakarkurin näkökulmasta katsottuna. Lavasteisiin, näyttelijöihin ja tunnelmaan on todellakin panostettu ja ne antavat autenttisen kuvauksen tuon ajan Saksasta. Kuvaus on erinomaisen oivaltavaa ja luo psykologisesti painostavan tunnelman. Väkivalta ja sodan raakuudet välittyvät teoksesta, mutta varsinaiset ällötykset on rajattu pois.

Kantava idea on elokuvassa sokea usko auktoriteettien kunnioitukseen. Kun korpraali löytää ilmavoimien kapteenin uniformun alkaa tapahtumaan. Vaatteet tekevät miehen ja kusikin nousee vähän hattuun. Vaikka Kapteeni sijoittuukin sota-aikaan, se ei ole varsinaisesti sotaelokuva. Se on enemmänkin pysäyttävä esimerkki, miten valta turmelee. Elokuvan shokeeraavin kohta oli lopputekstit ja katso ehdottomasti lopputekstin jälkeinen rinnastus nykyaikaan.

Täydet viisi tähteä. Tämän vuosituhannen paras elokuva toistaiseksi.

pakanapoika

Kekkosen aikana syntynyt kansalainen, jolle sattuu ja tapahtuu vielä 2000-luvullakin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu