Fössta tossdan i mass

Maaliskuun ensimmäinen torstai on pienelle ruotsalaiselle maakunnalle ilon ja juhlan aika. Fössta tossdan i mass on smoolannin murretta ja tarkoittaa maaliskuun ensimmäistä torstaita,  första torsdag i mars… r-kirjaimet ovat yliarvostettuja smoolannissa.

Ahkeria,  pihejä,  ystävällisiä ja jääräpäitä, niin muut kutsuvat smoolantilaisia. Itse he toteavat, että lopulta kaikki ovat Jumalan edessä smoolantilaisia.

Smoolannin alueella oli aikanaan vanha viikinkiasutus ja myöhemmin alue oli varsin köyhää. Milloin verot vei Tanskan Kristian, milloin joku Ruotsin Aadolf, mutta smoolantilaiset pysyivät smoolantilaisina jäärinä vaikka valta vaihtui ja köyhyydessä kärvisteltiin.

Astrid Lindgren, tuo kaikkien tuntema smoolantilainen tuo monissa teoksissaan hyvin esille smoolannin maalaismaisemat kivimuurineen ja hevosineen . Peppi Pitkätossu, Vaahteranmäen Eemeli, Melukylän lapset jne.

Smoolannista pomppasi myös muuan Ingvar kaikkien tuntemaksi pihiksi mieheksi , kun päätti tehdä muille piheille kanssaihmisilleen Ikean huonekalukaupan. Piheydessä voi siis olla miljoonien alku.

Tänään siis juhlitaan smoolannin omaa päivää, itsenäisyyspäiväksikin sitä on kutsuttu ja sitä juhlitaan ostamalla ja syömällä massipantåta eli prinsessakakku, kakku on yksi monista smoolannin ylpeyden aiheista.

Minä olen saanut nauttia lapsuuteni Smoolannissa, Alvestassa, Växjön kaupungin kupeessa. Nähnyt ne Astrid Lindgrenin kuvailemat maisemat ja kuullut sadut kuninkaista ja kertomukset Eemilistä ja muista mainioista hahmoista.

Suomessa myöhemmin pienenä poikana ihmettelin, että miten jossain  voi olla olemassa maa jossa ei ole prinsessoja ja kuninkaita. Smoolanti kulkee aina mukanani, sille on varattu sydämestäni iso osa.

Tanskan Kristian ja Ruotsin Aadolf… niin minustakin tuli tosiaan Kristian Aadolf.

Alvesta

 

 

0
parviainen
Sosialidemokraatit Siuntio

51 vuotias
Siuntion kunnanvaltuutettu .Siuntion kunnanhallituksen II-varapj
Siuntion sosialidemokraatisen yhdistyksen puheenjohtaja
Intohimona jalkapallo, jääkiekko ja pyöräily

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu