Suomi, laki ja some

Hei arvoisat uusisuomi -sivuston lukijat

 

Olen suomalainen. Asun demokraattisessa tasa-vallassa. Olen syntynyt, kasvanut ja elän yhä tässä maassa joka on minulle hyvin rakas. Suomessa köyhä ihminen on se jonka tulot kuussa ovat alle 2000 euroa. Minulla on myös pysyvä mielen sairaus nimeltä skitsofrenia. Tästä syystä minulla on ollut ja on yhä virallinen edunvalvoja joka huolehtii rahavaroistani. Hänen mukaansa tuloni ovat alle 2000 euroa kuu joten maani mukaan olen köyhä.

 

Tästä pääsemmekin lakiin. Suomi on siis demokraattinen tasa-valta. Se tarkoittaa että Suomi noudattaa lakia joka on kohtalaisen hyvä ja oikeudenmukainen. Parannuksia toki tehdään koko ajan ja se on hyvä asia. Jos tässä maassa esimerkiksi joku murhataan niin asian selvittävät poliisiviranomaiset ja muut asiaan kuuluvat henkilöt. Murhan kaltaiset asiat selvitetään hyvin tarkkaan koska se on iso asia.

 

Laki on äärettömän tärkeä. Miksi? Koska se huolehtii oikeudenmukaisuudesta. Jokainen ihminen on lain edessä samanarvoinen. Oli kyseessä sitten presidentti tai vaikka minä. Vaikka tässä maassa sen vihatuin ihminen olisi epäiltynä murhasta, kyllä, ensin epäillään ja sitten tutkitaan ja vasta sen jälkeen oikeus päättää onko syytetty syyllinen vai ei. Tätä tarkoittaa laki ja oikeus. Vaikka koko maan Ihmiset vihaisivat syytettyä niin syyllisyyden päättävät aina laki ja oikeus.

 

Ja tästä päästään sosiaaliseen mediaan. Se on maailman laajuinen. Alle minuutissa sinulla on yhteys toiselle puolen maailmaa sosiaalisen median ansiosta. Uutiset ja myös valeuutiset kiertävät maailman alle minuutissa. Se on huima ajatus mutta niin tavallista jo.

 

Sosiaalinen media. Some. Se on sekä hyvä että paha asia. Riippuu ihmisestä. Siitä jaatko vihaa vai rakkautta. Levitätkö totuutta vai valeita. Teetkö hyvää vai pahaa. Jos sinulla on asia jonka tahdot jakaa, mieti. Oletko valmis sen seurauksiin. Ovatko sanasi, kuvasi, videosi ja ajatuksesi oikeat. Tänä aikana on hyvin helppo unohtaa moraali koska tekniikka mahdollistaa sen niin helposti.

 

Esimerkiksi minä. Puhelin saa minut unohtamaan että puhelimen päässä on oikeita ihmisiä jotka tuntevat. Tuntevat. Unohdan liian helposti koska en näe heidän kasvojaan. Tuskin ikinä purkaisin yhtään mitään omista ongelmistani kasvotusten läheisiini negatiivisella tavalla.

 

Tämä taitaa olla se sosiaalisen median ongelma. Ihminen ei näe toista ihmistä. Hän ei tunne mitä toinen tuntee. Tästä syystä maailmassa sosiaalisen median kautta leviää liikaa väärää. Ihminen on melko riippuvainen sosiaalisesta mediasta tänä aikana ja moraali on helppo unohtaa kun ei näe ja siten tunne toista.

 

Tiivistän julkaisuni asiat. Olen köyhä hullu. Laki ja oikeus päättävät aina syyllisyyden ja lain edessä kaikki ovat samanarvoisia. Somen ongelmaa pitäisi alkaa ratkaista jotta vääryys vähenee maailmasta. Jonkinlainen pakollinen näkö-yhteys joka ainoaan some-kanavaan.

 

Mukavaa iltaa taas kaikille.

 

 

Paula Senbom
Sitoutumaton Tornio

Hei. Olen 43 vuotias torniolainen nainen. Harrastan valokuvausta ja kuvankäsittelyä ja kirjoittamista. Minulla on merkonomin paperit ja kokemusta taiteesta siinä 30 vuotta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu