Juhannussiivousta – porakaivon ja putkistojen pesu

Toisilla on into tehdä perusteellisia joulusiivouksia huoneiden lisäksi kaapeissa, komeroissa, vinteissä ja kellareissa. Meillä tehdään nyt juhannussiivousta, johon kuuluu porakaivon putkistojen pesu ensi kertaa 35 vuoteen.

Homma on ollut mielessä jo pidempään, mutta tuli nyt ajankohtaiseksi, kun päätin tehdä uuden pumppukopin. Vanha oli maavarainen ja eristeissä oli eläimet mellastaneet. Sen lisäksi yhtenä homman ajurina on ollut sihteihin kertyvä hiekka ja ruoste. Jutun kaikki kuvat ovat omaa tuotosta.

Pyykinpesukone ilmoitti, että ei saa vettä tarpeeksi. Avasin pesukoneen takaa letkun ja otin siellä olevan sihdin pois, mutta ei ollut kovin paljon hiekkahippuja. Ei ollut pesukone vieläkään tyytyväinen. Sitten huomasin, että letkun alkupäässäkin oli sihti. Ja sieltä löytynyt saalis on pesuvadissa yllä olevassa kuvassa. WC-pönttöjen vesisäiliöiden täyttymisessä oli myös hitautta. Sihti auki ja puhdistus ja nyt täyttyvät nopsasti.

Meillä on erillisessä pumppukopissa tuollainen ejektoripumppu. Olisiko pumppuvalmistajan kate romahtanut, jos olisi käyttänyt ruostumattomia muttereita? Pumpun oikealta puolelta lähtee kaksi putkea 49m syvään porakaivoon. Putkien päässä on ejektori noin 40m syvyydessä.

Ejektori, jonka läpi ylhäällä oleva pumppu painaa ohuempaa putkea pitkin vettä alaspäin, jonka ejektori suuntaa ylöspäin paksumpaan putkeen ja, joka samalla imee kaivosta lisävettä paksumpaan putkeen.

Ejektorin päässä on sihti, mikä on varsin krouvi.

Sihdin yläpuolella on pohjaventtiili, mikä toimii painovoimaisesti. Ensimmäinen pohjaventtiili ja sihti parivaljakko toimi 28 vuotta, toinen 4 vuotta. Kun ostin kolmannen, niin se vuoti heti.

Syy oli se, että osat oli kasattu väärin päin. Koska ejektorivalmistajalla eli Grunfossilla on monopoli, niin yksinkertainen valuosa eli se ejektori + pohjaventtiili, tiiviste ja sihti maksaa älyttömästi. Rautakaupassa yli 600 euroa, mutta netistä sen voi löytää 500 eurolla. Monopolin ansiosta he eivät myöskään myy sihtiä, tiivistettä eikä pohjaventtiiliä erikseen, ainakaan virallisten kanavoiden kautta, ja aina pitää ostaa koko kallis paketti.

Vanhimmasta ejektorista oli sihti syöpynyt kokonaan pois, koska porakaivovedessä on rautaa ja ph-alhainen. Joskus aikoinaan mitattu, mutta en muista arvoja enää.

Kun putket nyppästiin ylös, niiden sisäpuoli pestiin painepesurilla.

Ja ulkopuolelta ja laitettiin kelalle.

Seuraavaksi hoonattiin porakaivo rassilla.

 

Porakaivon teräsputkeen liitettiin yhde, jonka ylimmästä liitoksesta työnnettiin kaivon pohjalle keltainen putki, johon syötettiin kompressorilla ilmaa. Yhteen sivuhaarasta johdettiin vesi sattumineen maan pinnalle.

Purskahdellen tullut vesi kantoi kiviä, hienoa hiekkaa, ruostetta ja kaivoon joskus joutuneen kumitiivisteen. Se on sinne joutunut meidän aikana, koska me kaivo teetettiin, kun muutettiin maalle. Ensin meillä oli pintavesikaivo, josta loppui vesi ekana kesänä kesken saunomisen. Menin tikkaiden kanssa kaivoon katsomaan mikä on vedentulotilanne, niin veteen päästyäni sammakko hiplasi säärtäni. Päätettiin teettää porakaivo. Kaivontekijä antoi aikoinaan takuutuoton 240 litraa tunnissa. Täytin 800 litran säiliön 40 minuutissa, joten tuottotakuu oli ok. Meillä oli talon sisällä pumppu, jolla pintakaivosta pumpattiin vettä. Se ei ollut sovelias porakaivokäyttöön, jonka vuoksi tilattiin ejektoripumppu asennuksella. Porakaivon lähellä ei ollut vielä silloin sähköä, joten sähköputkimies otti sähkön sisäpumpun syötöstä. Hänen piti porata reikä hirsiseinästä ulos, mutta eksyi suunnassa ja porasi makuuhuoneen seinän läpi suoraan emännän luistimen kengäosasta sisään. Loppu onnistui paremmin. Kuivuvan kaivon vastapainoksi meillä oli keittiön lattian alla kellari, johon tuli keväällä puolisen metriä vettä. Talon ympäristön salaojistus poisti tuon vesiongelman. Kellari tosin poistettiin käytöstä talon remontin yhteydessä.

Sitten oli vuorossa talon syöttövesiputken pesu. Namskis.

Huomasimme, että ejektorin pohjaventtiili ei pitänyt kunnolla ja, kun se avattiin, niin siellä oli isoja hiekan muruja. Näyttävät kuvassa kultahippusilta, mutta olivat kiveä.

Ennen putkien upottamista porareikään takaisin, sinne annosteltiin vetyperoksidia (2 H2O2 → 2 H2O + O2) desinfiointiin. Sen annettiin vaikuttaa kaivossa 3h, jonka jälkeen sitä päästettiin kylmävesilinjoihin eri vesipisteisiin. Vuorokauden päästä veden pitäisi olla juomakelpoista.

Putkien asennus takaisin porareikään meni helposti, kun letkut oli isolla kellalla ja asentajia kaksi. Minä seurasin tällä kertaa katseella. Yhdellä toisella asennuskerralla pressujen päällä olleet letkut liikkuivat jotenkin nykien, kun niitä pumppukopista vedin ja syötin porareikään. Kurkistin ulos ja näin kissan pitävän kiinni putkien päässä olleesta varmistusliinasta.

Ejektoripumppu vaatii siemenvettä käynnistyäkseen, mikä tarkoittaa putkien ja pumpun täyttämistä vedellä. Tällä kertaa lähti helposti, kun oli kaivonpesuyhtiöllä tankissa vettä. Joskus ei ole varatut 10 ämpärillistä riittäneet ja on pitänyt hakea vettä naapurista 100m päästä. Joskus on lähtenyt ekalla täytöllä.

Pertti Niemi
Sitoutumaton Jyväskylä

FM Jyväskylän yliopistosta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu