Melkein onnistunut linnunpönttötesti

Homma lähti liikkeelle siitä, että pihalla pyörii hömötiaisia ja ne kovertaa pesänsä lahoon lehtipuupökkelöön (lainaus BirdLife). Vaikka luonnollisia ja tekopökkelöitä on, niin ajattelin kokeilla, että josko saisi höplättyä hömötiaista tekemällä pöntön aukkoon tuohesta esteen, jonka raivattuaan pääsee pönttöön. Olen kuullut, että hömötiainen ei oikein innokkaasti pönttöihin pesi, vaan sillä on joku vimma kaivertaa pökkelöön pesä, vaikka nokka on pikkuinen eikä tikan nokan veroinen. Tein tuoheen pienen alkureiän ja kävin hakemassa riistakamerat pois metsästä. Pöntön pohjalla on reilusti sahanpurua. Pönttö ruuvattu koivuun kiinni. Koivusta on tulossa ajanperästä polttopuuta.

Homman olikin ottanut sillä välillä sinitiainen haltuun ja alkanut repiä tuohen reikää isommaksi. Kuvien välillä aikaa n. 15 min.

Aamulla sinitiainen jatkoi puuhastelua ja välillä reikää kävi tarkastelemassa myös talitiainen.

Edit: lisäsin yllä olevan kuvan, missä tikka poistuu ja punarinta katselee pöntön suuntaan. Punarinta ei tiettävästi pesi pöntössä.

Käpytikkakin kävi tarkastamassa tilannetta, mutta jätti tuohen palat koskematta, mutta joku kävi sitten siivoamassa lentoaukon avoimeksi.

Hommaa ei siis hoitanut hömötiainen niin kuin toivoin, mutta näppärästi sen oivalti ainakin sinitiainen.

Birdlife: ”Muutaman vuoden takaisen arvion mukaan Suomessa pesii 440 000–670 000 hömötiaisparia. 1940-luvulla Suomen hömötiaiskannaksi arvioitiin 1,8 miljoonaa paria ja 1990-luvulla 700 000–1,5 miljoonaa paria.”

Vuoden 2019 tietojen mukaan se erittäin uhanalainen Suomessa. Euroopassa arvioidaan pesivän 24–42 miljoonaa paria, ja laji on luokiteltu elinvoimaiseksi.

Noilla luvuilla hömötiaisen joutuminen erittäin uhanalaisten joukkoon tuntuu hieman ylimitoitetulta.

Hömötiaisen levinneisyys

Levinneisyys Wikipedian mukaan.

Kimmo Ohtonen Apu-lehdessä: ”Tinttien tuho: hömötiainen ei löydä perinteisestä talousmetsästä ravintoa eikä pesäpaikkoja”.

Vaan kyllä ne tuntuvat talousmetsissä pärjäävän niin Suomessa kuin koko Euroopassa.

 

Pertti Niemi
Sitoutumaton Jyväskylä

FM Jyväskylän yliopistosta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu