On aika peittää raparperit

Joitakin vuosia sitten tanskalainen maajussi, Frank Erichsen, kertoi sarjassa peittävänsä raparperit, jotta niihin ei kehity niin paljon oksaalihappoa ja maistuvat paremmilta. Ja eikun testaamaan toimiiko. Toimi. Nyt ollaan tehny niin muutama vuosi. Laitetaan saavit raparperien päälle, kun ne ovat hieman isompia kuin kuvassa. Kivet tulevat saavien päälle painoksi sen vuoksi, että tuuli ei kaada saaveja ja siksi, että kun saavit nousevat kivien kanssa ilmaan, on raparperit sopivan pitkiä ja jämäköitä.

Kuva vuodelta 2023.

Väliaika tarkastus. Sieltä ne nousee varret punaisena.

Osa ensisadosta.

Kiisselistäkin tulee punaista, maku on pehmeä.

Pimeässä kasvatettu raparperi ei juuri sokeria tarvitse piirakassa.

Ensisadon jälkeen raparperit lannoitetaan (kuka milläkin) ja annetaan kasvaa vapaasti, jotta juureen varastoituu voimaa. Tuosta sadosta tulee mehua.

Pertti Niemi
Sitoutumaton Jyväskylä

FM Jyväskylän yliopistosta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu