On aika peittää raparperit, lisätty kuva tuloksesta 2024

Joitakin vuosia sitten tanskalainen maajussi, Frank Erichsen, kertoi sarjassa peittävänsä raparperit, jotta niihin ei kehity niin paljon oksaalihappoa ja maistuvat paremmilta. Ja eikun testaamaan toimiiko. Toimi. Nyt ollaan tehny niin muutama vuosi. Laitetaan saavit raparperien päälle, kun ne ovat hieman isompia kuin kuvassa. Kivet tulevat saavien päälle painoksi sen vuoksi, että tuuli ei kaada saaveja ja siksi, että kun saavit nousevat kivien kanssa ilmaan, on raparperit sopivan pitkiä ja jämäköitä.

Kuva vuodelta 2023.

Väliaika tarkastus. Sieltä ne nousee varret punaisena.

 

Lisätty alla oleva kuva 20.5.2024

Punainen saavi päästi valoa lävitse, mikä näkyy siinä, että raparperista tuli lähes samanlaisia kuin peittämättömistä eli vihreitä.  Tummat saavit peittivät hyvin ja raparpereista tuli punaisia / vaaleita, niin kuin oli tavoite. Tänä vuonna ei ollutvalkoista saavia ollut käytössä.

 

Osa ensisadosta.

Kiisselistäkin tulee punaista, maku on pehmeä.

Pimeässä kasvatettu raparperi ei juuri sokeria tarvitse piirakassa.

Ensisadon jälkeen raparperit lannoitetaan (kuka milläkin) ja annetaan kasvaa vapaasti, jotta juureen varastoituu voimaa. Tuosta sadosta tulee mehua.

Pertti Niemi
Sitoutumaton Jyväskylä

FM Jyväskylän yliopistosta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu