Hyvinvointialueet kriisissä

Edellinen hallitus sai lopulta vuosikymmenien vatustelun jälkeen luotua hyvinvointialueet ja sitä kautta uudisti sairaanhoitoa ja kuntien ikuista riesaa terveyden hoidon kustannuksista. Vanhassa mallissa kun yksittäinen isohko kolari tai muu onnettomuus saattoi pienen kunnan talouden kriisiin.

Hyvinvointialueiden budjetit sovittiin ymmärtääkseni kuntien ilmoitusten perusteella ja kuten tavallista, niin budjetti jäi liian pieneksi. Kunnat tietysti halusivat pienentää omaa osuuttaan rahoituksesta.

Hyvinvointialueille ei haluttu antaa omaa verotusoikeutta, joten ne ovat täysin hallituksen talutusnuorassa rahoituksen suhteen. Ja kun hallitus vaihtui, niin nuorasta nykijöitä riittää.

Nykyhallitus haluaa kaikin mahdollisin keinoin haitata alueiden toimintaa, koska porvarien käsityksen mukaan hyvinvointialueita on aivan liikaa. Ehkä Ruuhka-Suomessa onkin, mutta kyllä harvemmalla maaseudulla pitää kilometrienkin vaikuttaa terveyspalveluiden sijaintiin, eikä vain väkiluvun. Jos helsinkiläisen pitäis lähteä synnyttämään Jyväskylään, niin äidit nousis barrikaadeille. Samoin, jos jalka poikki pitäisi raahautua pari sataa kilometria kipsattavaksi. Pohjoisessa tämä on jo nyt tilanne ja sitä vielä yritetään huonontaa.

Tämä haittaaminen näkyy myös niin, ettei rahat riitä ja palveluita on ajettava alas. Kun ihmiset ei sairasta hallituksen tavoitteiden mukaisesti, niin palvelupula pakottaa ihmisiä yksityisille toimijoille. Tämähän hallitukselle kyllä kelpaa, kun omat vaalirahoittajat ja kaverit pärjää ja saa kerätä sitä rahaa, joka kuuluisi julkisen terveyden huollon järjestämiseen. Ei tarvita kummoista matikkapäätä sen ymmärtämiseksi, että yksityinen hoito ei sen halvempaa voi olla kuin julkinenkaan. Yksityisillä on vain tapana poimia rusinat pullasta ja vaikeat tapaukset passitetaan takaisin julkiseen jonoon muutamaa satasta köyhempänä.

Toivoisin, että järki otetaan käyttöön ja alueille annetaan ne resurssit, jotka siellä tarvitaan. Hyvinvointialueilla pitää olla mahdollisuus edes yrittää saada palvelut pelaamaan ilman, että niitä rahalla jatkuvasti kiristetään. Tällainen tuntuma minulla on tähän uudistukseen, vaikka en alan asiantuntija olekaan.

PerttiKutilainen
Sitoutumaton Oulu

Olen kauppatieteen maisteri/ekonomi Loukkojärveltä, Oulusta. Olen maaseutumaisen asumisen ja hitaan elämän kannattaja. En halua korostaa vastakkainasettelua, vaan alueellista tasa-arvoa. Toimin tietotekniikan parissa eläkepäivien lomassa ja harrastuspohjalta myös yrittäjänä Shingle Oy:ssä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu