” Jos Suomi ei pärjää lumella, missä ihmeessä se voi pärjätä?”

Kuva: MTV-urheilu

Urheilusta puhuttaessa näin kysyy Aamulehden urheilutoimittaja Mikko Gynther ”Tätä mieltä”-palstalla 2.3.2023. Kysymys on enemmän kuin aiheellinen! Suomen lumilajeille on käynyt kuten kuvan hiihtäjälle: täydellinen pyllähdys.

Mainitussa kirjoituksessa on mitalitaulukko alkuvuoden MM-kisoista kaikki lumilajit huomioiden: pohjoismaiset hiihtolajit, yhdistetty, mäkihyppy, alppihiihto, freestyle, lumilautailu ja ampumahiihto. Mitaleille yltäneitä maita on yhdeksäntoista, muun muassa Kreikka, mutta Suomea ei listalla näy. Meillä ei ole noista lajeista taulukoituna vielä yhtä ainutta mitalia!? Norjalla ja Ruotsilla niitä on jo yhteensä 69 kappaletta.

Joitakin vuosia sitten Suomen Hiihtoliitto asetti, ainakin erään johtajansa suulla, tavoitteen olla paras pohjoismaa pohjoismaisissa hiihtolajeissa. En muista mihin vuoteen mennessä; joka tapauksessa tällä vuosikymmenellä se oli. Huutakoon nyt HEP! ne suomalaiset, jotka uskovat tähän utopistiseen tavoitteeseen. –  Ei yhtään heppiä!

Jotain tarttis tehdä! Suomessa on olosuhteet likimain kunnossa, on perinteitä, on kiinnostusta (alenevaa?) ja valmennusosaamista… ainakin ollut, toteaa Gynther.

Tämän talven jälkeen on tehtävä radikaaleja muutoksia johtoportaasta alkaen kaikissa em. lajiryhmissä. Lajiharjoittelussa täytyy olla jotain pahasti pielessä. Vai onko niin, että minkäänlaisella harjoittelulla ei kerta kaikkiaan löydy suomalaisista lajihuippuja kuin hyvin satunnaisesti? Ikävää, jos näin on.

Mutta!… kun ei ole  talven lopun häämöttäessä Suomella vielä yhtään mitalia!!? Eräällä tavalla surullista. Ainakin talviurheilufaneille. Ja huonona esimerkkinä ja motivaattorina tuleville ”niskasille” ja ”ahosille”.

***

P.S. No nyt on jo kaksi hopeamitalia. Noustiin edellä mainitulle listalle ja selvästi!

PerttiRampanen
Sitoutumaton Mänttä-Vilppula

Paperiteollisuudesta leipänsä tienannut teknikko. Eläkkeellä.
Sitoutumaton, mutta ei kantaa ottamaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu