Kannaksen rautainen ihme: karjalaisuuden ylistys

( GUMMERUS, 2018, 247 sivua )

VTT Esa Seppänen kertoo kauniisti Karjalasta, karjalaisuudesta ja isästään kirjailijaUnto Seppäsestä. Tämä oli mainio kannakselaisen elämän ja ihmisten kuvaaja. Kirjoitti monta mieleenpainuvaa kotiseuturomaania lapsuutensa Kanneljärveltä. Hersyvässä humoristisuudessaan teokset ovat vailla vertaa. Nauraa saa sydämensä kyllyydestä hauskojen romaanihenkilöiden toilauksille. Varsinkin kun kirjailija joskus käyttää vahvaa murrekieltä keskusteluosuuksissa.

Kannaksen rautaisesssa ihmeessä käydään läpi Unto Seppäsen ( 1904-1955 ) tuotantoa kirja kirjalta. Rautaisella ihmeellä kirjoittaja tarkoittaa Kannaksen elämää suuresti elävöittänyttä Pietarin-Viipurin rautatietä. Se tuo kannakselaisukoille kesäisin valtaisasti venäläisten huvila-asukkaiden kyytitöitä.

Enpä ole useinkaan nauranut niin makeasti kuin Seppäsen Kyynäräisen Sohvi ja kylänrieha-romaanin erään luvun kertomusta Piirma Paarmulaisesta ja Muuriaisen Saskasta lukiessani. Olivat paarma ja muurahainen. Myös romaanin Pyörivä seurakunta eli multaa taivaan alla kohtaus, jossa vanha kasakkahevonen Latimiri ja yhtä vanha varis pohtivat ihmisen olemusta on mainio. Lopputotemuksena näillä on, että luomakunnassa ei ole vastenmielisempiä eläimiä kuin ihminen ja hännänaluskärpänen. Ei kovin mairittelevaa kohdaltamme!

Seppäsen pääteos Evakko on vähemmän humoristinen.  Kirja on kunnianosoitus kirjailijan rakastamalle Kannakselle ja Liikolan kylälle, sen sodissa kärsineille asukkaille. Evakkojen kohtalo kuvataan riipaisevasti. Mutkia on matkassa, mutta karjalaisella huumorilla selvitään sopeutumisesta vieraaseen ympäristöön.

Esa Seppänen vie kirjansa lopussa lukijat nykyiselle Karjalan kannakselle tutustumaan isänsä romaanien tapahtumapaikkoihin. Kaik on mänt! Taloista ei ole jäljellä kun kivijalat, jos nekään. Ja se mitä muuta on säilynyt, on rempallaan. Kotiseuturetkiä kuitenkin tehdään vuosittain rakkaille kotikonnuille. Eikö vanhoja hautausmaita ja muita arvokkaita kohteita olisi mukavampi kunnostella jos ne kuuluisivat jälleen valtioalueeseemme?

Tämä kirja on karjalaisuuden väkevä ylistys!

Pertti Rampanen

valkjärveläisen evakon poika

0
PerttiRampanen
Sitoutumaton Mänttä-Vilppula

Paperiteollisuudesta leipänsä tienannut teknikko. Eläkkeellä.
Sitoutumaton, mutta ei kantaa ottamaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu