Kansallispelimme täyttää 100-vuotta
Liikunnan ja urheilun monitoimimiehen Lauri ”Tahko” Pihkalan ( 1888-1981 ) amerikkalaisesta baseballista kehittämä pesäpallo on tullut miehen ikään. Ensimmäinen Suomen mestaruus ratkaistiin cup-muotoisena vuona 1922. Mestaruuden voitti Helsingin Pallonlyöjät.
Menneen sadan vuoden aikana on pesäpallo pelinä kehittynyt valtavasti. Myöskin kenttäolot. Kypärän käyttö vähensi loukkaantumisriskiä. Jokeripelaajien mukaantulo vuonna 1986 toi huomattavasti lisäväriä peliin. Vuonna 1993 muutettiin 9 vuoroparin peliaika jaksopeliksi 4+4 vuoroparia. Ellei voittaja ratkea tuona aikana, niin pelataan supervuoro, ja ellei sekään tuo ratkaisua, niin kotiutuslyönneillä haetaan voittaja. Nämä olivat käänteen tekeviä uudistuksia pelin jännittävyyden säilyttämiseksi loppuun saakka. Katsojat pysyvät varmasti paikoillaan viimeiseen minuuttiin.
Kesän kohokohtia ovat kaksipäiväiset Itä-Länsi-ottelut.
1980-luvulla pesäpalloa markkinoitiin sloganilla ”Pesis on peleistä suomalaisin” (POPS). Pesiskouluilla pyrittiin houkuttelemaan pienempiäkin lapsia pelin pariin. Projekti oli onnistunut ja lisäsi pesäpallon suosiota selvästi.
Pesäpallo on tänä päivänä suosituin joukuemuotoinen palloilulaji naisilla. Miespesiksen kohdalla on Helsinki jatkuvasti ”musta aukko”. (Vaikka voittivat ensimmäisen Suomen mestaruuden.) Peli ei siellä ota ns. tuulta, vaikka Hjallis Harkimokin on ollut yrityksissä mukana. Naisilla sentään on yläsarjan joukkue Roihuttaret mukana Superpesiksessä.
Edelleenkin suomalainen pesäpalloilu elää ja voi hyvin. Peliä pelataan ympäri Suomea ja harrastajamäärät ovat suuria. Pesis on osin levinnyt ulkomaillekin; tosin pienimuotoisena harrastuksena. On järjestetty jopa lajin World-Cup-turnauksia.
Onnea ja menestyksekästä pitkää ikää toiset sata vuotta Suomen kansallispelille!
Kuinka monta lahjakasta urheilijaa pesis on vienyt niiltä lajeilta, joissa voisi todella menestyä kansainvälisesti? Ties vaikka kilpailisimme maahockeyn huipulla Intiaa ja Australiaa vastaan? Tai kriketti… ”Suomi kukisti Pakistanin niukasti!”
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän vastaavan kysymyksen voisi esittää monen muunkin urheilulajin kohdalla? Huumorilla tai ei.
No näinkin voi joku ”onnitella” juhlavuotta viettävää pesäpalloväkeä!?
Miksi ihmeessä urheilulajin harrastuksen pitäisi olla maailmanlaajuinen, jotta siitä voisi nauttia, sekä katsojat, aktiivit, että pelkät harrastelijat??
Kysypä aktiivi pesäpalloilijoilta välittävätkö nämä vähääkään siitä ettei lajia harrasteta juuri muualla. Tai pesisnuorilta, jotka eivät vaihtaisi lajia millään, eivät ainakaan väitteesi vuoksi.
Nyt on pesiskesässä menossa jännittävät loppuvaiheet. Nautitaan niistä, vaikka pesistä ei pelattaisikaan Meksikossa, Sveitsissä tai Portugalissa. Australiassa kyllä jonkun verran pelataan. Pakistanista en niin tiedä. Enkä Ruokolahdesta.
Ilmoita asiaton viesti
”Miksi ihmeessä urheilulajin harrastuksen pitäisi olla maailmanlaajuinen…?”
– Globaaleissa lajeissa (esim. jalkapallo, lentopallo) pärjääminen on 5-miljoonaiselle kansakunnalle mahdoton tehtävä. Sitä varten on olemassa esimerkiksi jääkiekko, jossa Suomi on tätä nykyä supervalta!
Yhtä mahdotonta olisi tietysti yrittää määrätä pesisväki vaihtamaan oma lajinsa lätkään. Ja minulle olisi arvatenkin itsemurha mennä edes ehdottamaan temppua vaikkapa Vimpeliin*).
Mutta. Maajoukkue on kunkin palloilulajin lippulaiva, joka näkyy ja kuuluu, ja jolla urheiluyleisöä eniten innostetaan. Pesäpallolta se puuttuu.
*) https://www.sunklo.fi/sites/default/files/styles/large/public/main-image/pohjalaisia_3.jpg?itok=y713oQ0T
Ilmoita asiaton viesti
”Globaaleissa lajeissa (esim. jalkapallo, lentopallo) pärjääminen on 5-miljoonaiselle kansakunnalle mahdoton tehtävä.”
Ei muuten ole. Jalkapallossa Uruguay on voittanut MM-kultaa, Kroatia hopeaa ja Tanska EM-kultaa. Liettua pärjää koripalossa, Jamaika dominoi aika ajoin pikajuoksua jne.
(Ei niin, että ihmeemmin panisin painoa moiselle pärjäämiselle.)
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi olkoon Uruguay, Kroatia, Tanska, Liettua ja Jamaika! Olette ymmärtäneet olla satsaamatta pesikseen.
Ilmoita asiaton viesti