Kirjastojen käytöstä
Kuva: kirjastot.fi
Paljon kirjaston palveluja käyttävänä tulee silloin tällöin esiin kuinka tahallisen huolimattomasti lainattuja kirjoja ja muuta materiaalia on asiakkaiden toimesta käsitelty.
Sivujen kulmia käännellään ”koirankorville”, tai suorastaan repäistään kulmasta pala pois kirjanmerkiksi. ( Ottakaa ihmeessä kirjaston tiskiltä jaettavia kirjanmerkkejä mukaan älkääkä pilatko kirjoja!)
Kirjojen sivuille läikytellään kahvi- ja muita tahroja, tai ripotellaan tupankanmuruja. Sivuille tehdään kaikenlaisia merkintöjä ja alleviivauksia. Jopa piirrellään niille. Vanhemmat dvd-levyt ovat usein jonkin verran viallisia.
Suomessa on maailman mitassakin mainio kirjastolaitos ja lukeminen on ehdottoman hyvä kulttuuriharrastus, joten käyttäydytään kirjoja lainattaessa sivistyneesti, eikä pilata muiden lainaajien lukuhaluja edellä mainitunlaisella sottaamisella.
Kärjistän hiukan asiaa, sillä ylivoimaisesti suurin kirjaston palveluja käyttävä asiakaskunta ei edellä mainitunlaiseen toimintaan syyllisty. Käsittelevät lainakirjoja asiallisesti, sillä kirjastolaitoshan on meidän veronmaksajien oma sivistyslaitos.
Joka tapauksessa luetaan, sillä lukemisen sanotaan ehkäisevän jopa dementiaa!
Jostain syystä lainaushistoriassani vanhin laina on 29.6.2021 palautettu ja vain palautetut näkyvät siinä. Ehkä syynä oli kirjastojärjestelmän päivitys, jollainen on taas luvassa ensi viikolla. Yhteensä nimikkeitä on 367, mutta jotkin sisältävät jopa 22 CD-levyä. Kaksi on ollut samalla kirjoja, joiden mukana on ollut CD- ja DVD-levyjä, mutta varsinaisia kirjoja on ollut kolme.
Toisenlainen kirjanpito on Asunderilla ripatut ja mp3-muotoon muunnetut levyjen hakemistot, joita on syyskuusta 2019 lähtien kertynyt 803 kpl, keskimäärin yli 4 levyä viikossa.
Yksi levy oli täysin lukukelvoton, koska siihen oli piirretty mustalla tussilla, joka ei lähtenyt pois edes vahvalla pesuaineella. Muutama on ollut niin huonossa kunnossa, että tarkka virheenkorjaus on pitänyt ottaa pois päältä, jolloin lopputulokseen on tullut virheitä.
DVD-levyt ovat paljon herkempiä virheille, mutta niille ei ole enää onneksi juuri mitään tarvetta tai käyttöä.
Ilmoita asiaton viesti