Kuka ilmiantoi Anne Frankin?

Saksan juutalaisen Anne Frankin perheen elämästä,  ja joutumisesta Gestapon käsiin II-maailmansodan aikana 4. elokuuta 1944 Amsterdamissa Hollannissa, on kirjoitettu useita teoksia. Pohjana on useimmissa ollut Annen päiväkirja, jota hän piti jokapäiväisesti yli kahden vuoden ajan isänsä omistaman teollisuusrakennuksen salaisessa siivessä. Perhe ei poistunut piilopaikastaan kertaakaan!? Frankin perheen kanssa piileskeli neljä muuta juutalaista. Heidän tuttujaan.

Piileskelijöille toimittivat ruokaa ja muita tarvikkeita Otto Frankin neljä hollantilaista työntekijää: Miep Gies, Bep Voskuijl, Johannes Kleiman ja Victor Kugler. Kleiman ja Kugler pidätettiin samalla kuin piileskelijätkin, mutta selvisivät vankeudesta hengissä, toisin kuin piiloutujat. Vain Frankin perheen isä Otto palasi keskitysleiriltä.

Monet muutkin kuin edellä mainitut tiesivät piileskelystä. Liian monet! Kaikki eivät kuitenkaan olleet selvillä keitä rakennuksessa majaili. Hollantilaisia vastarintataistelijoita ja kutsuntoja pakoilevia piiloteltiin myöskin.

Tämä kanadalaisen emeritaprofessorin Rosemary Sullivanin teos Kuka ilmiantoi Anne Frankin? (Harper Collins, 2022) keskittyy lähinnä selvittämään ilmiantajan henkilöllisyyden, ja hänen motiivinsa teolleen. Juutalaisten ilmiantamisesta maksettiin hyvin, ja monet hollantilaiset suorastaan elivät noilla rahoilla.

Kyseistä ilmiantajaa on arvuuteltu vuosikymmeniä, mutta selvää ei ole saatu. Vuonna 2019 perustettiin Cold Case-tutkimusryhmä selvittämään asiaa. Ryhmään kuului 23 henkilöä johtajanaan entinen FBI-agentti Vince Pankoke. Nämä kolusivat kaikki mahdolliset arkistot, joista voisi löytyä Anne Frank-asiakirjoja. Vielä hengissä olevia asianosaisia tai heidän jälkeläisiään haastateltiin.

Tutkijoilla oli käytössään uutta tietokone-teknologiaa, ja -ohjelmia, joidenka avulla laaja tietomäärä pysyi hallinnassa.

Ihmetystä heille, ja monille tutkijoille, on herättänyt väite, että Annen isä Otto ja auttaja Miep Gies tiesivät ilmiantajan henkilöllisyyden, mutta eivät koskaan tietyistä syistä paljastaneet sitä. Lopulta tämä heidän vaikenemisensa motiivin selvittely johti salaisuuden paljastumiseen. Vai johtiko? Kaikki eivät vieläkään usko, että ilmiantoon syyllinen nyt löytyi.

Piilopaikkarakennus Prinsengracht 263:ssa Amsterdamissa on entisöity Anne Frank-talomuseoksi.

PerttiRampanen
Sitoutumaton Mänttä-Vilppula

Paperiteollisuudesta leipänsä tienannut teknikko. Eläkkeellä.
Sitoutumaton, mutta ei kantaa ottamaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu