Kylmän sodan tärkein vakoiluoperaatio

( ATENA, 2020, 458 sivua )

Vakooja ja petturi on uskomaton vakoilutarina kylmän sodan loppuvuosilta, ja täyttä totta!  Kyllä kalpenevat useimmat dekkarit tämän teoksen jännittävyyden rinnalla. Kukaan toinen KGB:n johdosta loikannut vakooja ei ole ollut yhtä hyödyllinen länsivalloille kuin Oleg Gordijevski. Maanpetturiksi hän ryhtyi vuonna 1972 todetessaan Neuvostoliiton valtiojärjestelmän pahenevan mädännäisyyden. Gordijevski ei vakoillut rahasta. Hän otti itse yhteyden Britannian tiedustelupalveluun MI6:een Tanskassa toimiessaan.

Viimeksi KGB:n everstinä ja ylimpänä johtajana Lontoossa Gordijevskillä oli mahdollisuus saada jokapäiväisesti käsiinsä venäläisiä erittäin salaisia asiakirjoja. Niistä tiedot välitettiin jopa keskustiedustelupalvelu CIA:lle Yhdysvaltoihin. Vaimo ja kaksi tytärtä olivat täysin tietämättömiä Olegin vakoojaksi ryhtymisestä.

Oleg Gordijevskin vakoojanura päättyy lopulta vuonna 1985 brittivakooja Aldrich Ames`n  paljastamana. Ensin hänet, ja myöhemmin muu perhe käsketään palaamaan Moskovaan.  Tästä alkavat jännittävät tapahtumat; melkoinen kissa ja hiirileikki KGB:n ja vakoojan välillä.  Se ulottuu Suomeenkin asti.

En paljasta ”juonesta” enempää, lukekaa itse, ette pety!

Kirja palkittiin vuonna 2019 ”Kultaisella tikarilla” Englannin parhaana rikostietokirjana.

0
PerttiRampanen
Sitoutumaton Mänttä-Vilppula

Paperiteollisuudesta leipänsä tienannut teknikko. Eläkkeellä.
Sitoutumaton, mutta ei kantaa ottamaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu