Lotta Lundgrenin talvisota

Sota-ajan tunnetusssa laulussa riimitellään lotta Lunkreenin sumpin keitosta, mutta tässä kirjassa lotan tehtävät ovat aivan toiset vaikka nimi onkin sama.

Rantasalmelaisen maatalon tytär halusi antaa oman panoksensa isänmaan puolustamiseen sairaanhoidon avustajana eturintamalla. Kutsumustehtävänä, kuten hän tuo esiin, vaikka ei ollut koulutukseltaan sairaanhoitaja vaan konttoristi. Toimistolotan työ ei kiinnostanut.

Lotta Helmi Anelma Lundgren päätyykin erään tykkipatteriston JSp:lle Taipaleen rintamalohkolle. Hänen kaksi aliupseeri-veljeään palvelevat samassa patteristossa tykinjohtajana ja tulenjohdossa. Toimelias Helmi Anelma tuuraa joukkosidontapaikalla myös hevosmiehiä ajurina haavoittuneiden siirrossa. Hevosta tämä oli tottunut ohjastamaan jo kotioloissaan. Tyttö ei käy kertaakaan lomalla vaan luovuttaa lomavuoronsa perheellisille miehille. Tämä on pyyteetöntä isänmaallisuutta jos mikä!

Kirjasta paljastuu järkyttävänä sodan julmuus kun haavoittuneita ja kuolevia on Jsp. usein täynnä. Kaatuneita makaa pinossa joukkosidontapaikan takana. Sinnikkäällä rohkeudella hoitaa lottatyttö kuitenkin tehtäviään. Yhteishenki lääkintähenkilöstöllä on erikoisen hyvä. Aina ei ole potilaita hoidettavana ja keritään saunomaan, jopa pitämään lettukestit. Sodan ankeutta karkotetaan joskus lääkintäteltan spriillä tee lantinkina. Lotta selviää haavoittumatta sodan loppuun asti vaikka teltan liepeet usein lepattavat kranaattien räjähdyspaineesta.

Hevosmiehiä on jotenkin väheksytty sodassa, mutta kyllä teoksesta käy selvästi ilmi heidän tärkeä panoksensa kaikenlaisissa huoltotehtävissä. Haavoittuneet saatiin hevoskyydillä hoitoon, kaatuneet alkumatkalle kotipitäjän multiin, ja sapuskaa sekä ammuksia linjassa oleville. Tätä työtä tehtiin usein kranaattisateessa ja lentohyökkäyksen kohteena ollen.

Öisin kun Helmi Anelma valvoi haavoittuneiden tilaa, kirjoitteli hän kuulumisia kotiväelle ja tutuilleen.

Nämä rintamalotan mielenkiintoiset ”muistelmat” kannattaa lukea näin talvisodan 80. muistovuotena, vaikka ne eivät olisikaan autenttisia. Eivätkä taida olla?

Kiitos ja kunnia sotiemme lotille!

0
PerttiRampanen
Sitoutumaton Mänttä-Vilppula

Paperiteollisuudesta leipänsä tienannut teknikko. Eläkkeellä.
Sitoutumaton, mutta ei kantaa ottamaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu